avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... stagiatura in domeniul juridic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

stagiatura in domeniul juridic

Aveti cunostinta de existenta unui act normativ potrivit caruia un licentiat in stiinte juridice pierde definitiv dreptul de a mai intra in stagiatura sau de a profesa in domeniul juridic daca in termen de 5(cinci) ani de la promovarea examenului de licenta nu a desfasurat activitati in domeniul juridic, fiind, de exemplu, angajat (in aceasta perioada de cinci ani) ca functionar public, dar fara sa aiba, concomitent, si calitatea de consilier juridic, fiind incadrat pe o functie publica de executie (referent, inspector, expert) aferenta studiilor medii sau superioare, incadrarea in aceasta ultima functie bazandu-se tocmai pe diploma de licenta corespunzatoare studiilor juridice absolvite???
Multumesc,
Sofia
Cel mai recent răspuns: anonim , utilizator 00:00, 16 Septembrie 2004
Nu am intalnit in nici un act normativ o astfel de "reglemntare" ,dar am auzit ca se aplica la notariatele din Timisoara!!! Consider ca nu este legal, drepturile conferite de diploma de licenta neputand fi pierdute. Poate omul chiar mai invata intre timp (postuniversitare, doctorare, etc.) nu se poate spune ca in cinci ani s-a prostit si nu mai poate profesa in domeniul juridic sau sa intre in stagiatura.
Eduard Caramarin
Dreptul de a profesa in domeniul juridic nu poate fi legat de exercitarea acestuia intr-un anumit termen, fiind un drept castigat deja...
La fel cum s-a mai spus se poate ca absolventul respectiv sa presteze alte activitati care sa nu fie inregistrate ca activitati juridice, dar care sa presupuna folosirea cunostintelor in domeniu.
Totodata mai cred ca cei care devin "incapabili" de a profesa in acest domeniu ca urmare a unei "pauze" vor fi exclusi din sistem fara sa existe o prevedere in acest sens, fiind depasiti de noutatile aparute in domeniu... ce-i mai buni vor rezista...
Nu exista nici un act normativ in acest sens...
[addsig]
Referitor la aceasta problema, am auzit si eu de la cineva (care nu a putut, insa, sa imi indice si temeiul legal ) ca "dupa cinci ani de la terminarea studiilor, legea nu-ti mai permite sa intri in stagiatura" .Unde scrie, in ce act normativ, nu am gasit!!!
Exista o astfel de prevedere in vechiul statul al notarilor, dar a fost abrogat. In noua reglementare a statutului de notar nu mai este prevazuta o astfel de prevedere. Textul vechi se referea la cei care vor sa devina notari, care puteau da examen in 5 ani de la terminarea facultatii, dar nu mai tarziu de 35 de ani. O astfel de prevedere era anticonstitutionala... Ultima data cand am intrat pe site-ul Uniunii notarilor, site-ul NU era actualizat conform noilor prevederi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiatura in domeniul juridic anonim anonim Aveti cunostinta de existenta unui act normativ potrivit caruia un licentiat in stiinte juridice pierde definitiv dreptul de a mai intra in ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a profesa in domeniul juridic anonim anonim Doresc sa stiu care este temeiul legal prin care se stabileste ca, daca -in termen de 5(cinci) ani de la absolvirea Facultatii de drept- nu ai profesat in ... (vezi toată discuția)
Stagiatura in domeniul juridic anonim anonim Aveti cunostinta de existenta unui act normativ potrivit caruia un licentiat in stiinte juridice pierde definitiv dreptul de a mai intra in ... (vezi toată discuția)