avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Comisionul de risc
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Comisionul de risc

Buna! Am nevoie de un sfat si eu cu privire la un credit.
In anul 2007 am facut un credit de nevoi personale in euro la o banca, dobanda calculandu-se la referinta bancii + marja fixa, euriborul fiind atunci de 5pp, fara a se tine cont de valoarea acestuia. Prin actul additional emis de banca, s-a modificat dobanda , calculandu-se dupa euribor+ marja fixa, dar euribir era déjà 1,1 pp si printr-un tertip, am ramas cu dobanda aceeasi doar ca acu era raportata la euribor care era mult mai mic, toate tendintele fiind de crestere cum de altfel s-a si intamplat. In graficul de rambursare apareau doua comisioane, respectiv cel de administrare si cel de risc, care in noul contract le-a unit aparand un singur commission de administrare mult mai mare. Am contestat in scris, cu nr. de inregistrare actul additional motivand aceste abuzuri, dar banca mi-a trimis o instiintare ca actul additional s-a acceptat tacit .
La inceputul anului 2011, dupa aparitia L 288, am primit o instiintare de la banca, ca actul additional a fost reziliat de banca, deoarece pt creditul meu nu se pot aplica prev. OUG 55, dar dobanda a ramas aceeasi, raportata la euribor+ marja fixa mult mai mare decat cea initiala din 2007, iar comisionul de administrare modificat adica suma celor doua comisioane initiale.
Am sesizat ANPC-ul in luna aprilie, care dup ace am tot insistat sa-mi comunice rezultatele verificarilor, in luna noiembrie, mi-au trimis in scris un raspuns cam asa:
“in urma analizarii documentelor depuse de dvs. si cele solicitate bancii, pentru nereguli, a fost sanctionata banca, iar cu privire la recuperarea sumelor reprezentand comisionul de risc, va puteti adresa instantei de judecata, competenta a solutiona asemenea cazuri”
Deoarece orice demers de a gasi o solutie pe cale amiabila cu banca a esuat, aceasta defiind deschisa dialogului, va rog sa-mi spuneti ce sanse am sa castig in instanta acel commission de risc, si daca este legala modificarea dobanzii si comisionului de administare, avand in vedere ca eu nu am semnat nici un act in acest sens. Cei de la ANPC, mi s-au parut cam evazivi.
Mai am un credit ipotecar la alta banca iar salariul este cesionat in favoarea acestei banci. Au posibilitatea sa-mi ia ceva in cazul in care nu mai platesc ratele? Au inceput cu telefoanele de amenintare, dar le-am spus ca fiind afectat de taierile de salariu o sa le dau banii cand o sa-mi dea si statul salariul taiat, pana atunci sa-si recupereze din comisionul de risc, ca doar de aia l-au inclus in rata.

Alte discuții în legătură

Act aditional cu marja crescuta cmosteanu cmosteanu buna ziua, am un credit in euro la alpha bank in care dobanda era calculata dupa formula: dobanda bancii variabila 7.5 + marja 2.5 + comision de risc ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 adytz_1979 adytz_1979 Buna ziua, Am nevoie de ajutor,deoarece mai sunt vreo doua zile pana la data limita si nu vreau sa le dau satisfactie celor de la Alpha,semnand actul ... (vezi toată discuția)
Dobanda conform oug 50/2010 maxia maxia Buna seara, Am incheiat un contract in [b]mai 2010 [/b]pentru un credit de refinantare ipotecar la o banca, in care dobanda se calcula astfel, conform ... (vezi toată discuția)