avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Linie continua si una discontinua
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Linie continua si una discontinua

Sa presupunem ca intalnesc un marcaj longitudinal format dintr-o linie continua si una discontinua alaturate, cea discontinua fiind cea mai apropiata de mine conducatorul de vehicul, pe o sosea cu doua benzi (o banda pe sens).
Aplic art. 79 (3) din RA OUG 195/2002 rep.
Efectuez depasirea schimband banda spre stanga, am linie discontinua pe stanga.
Aplic art. 79 (3) din RA OUG 195/2002 rep., am linie continua pe dreapta, deci raman pe aceasta banda, schimbarera benzii este ilegala peste linia continua.
Urmeaza o coliziune frontala cu primul vehicul venind din din sens opus.
Pot face asta conducand TIR-ul? :duh:

DURA LEX SED LEX (versus psycho driver).


"(3) In cazul marcajului longitudinal format dintr-o linie continua si una discontinua alaturate, conducatorul de vehicul trebuie sa respecte semnificatia liniei celei mai apropiate in sensul de mers."
Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2011
ContSters184021, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters184021 , utilizator 19:50, 9 Decembrie 2011
Trebuie sa fii nebun sa te angajezi in depasire chiar daca ai linie discontinua, atunci cand vezi ca din fata vine un alt autovehicul... indiferent ce fel de masina conduceti dvs... poate sa fie si racheta... daca nu e suficient de departe pentru a avea timp sa reveniti pe banda dvs de mers, nu va angajati in nici un fel de depasire... mai bine ajungeti mai tarziu cu 10 minute la destinatie decat deloc sau dupa cateva ore ptr ca ati facut accident si ati nenorocit pe altii si pe dvs alaturi de ei
Eroare de procesare (intelegere) la dvs. domnule avocat. Cititi cu atentie va rog enuntul spetei (prezumtive).
Depasirea se efectueaza cu mult inainte de aparitia unui vehicul pe contrasens, schimband banda (linia intrerupta este apropiata, cea continua este departata).
Revenirea pe banda initiala nu mai este legal posibila (acum linia continua este apropiata, cea discontinua este departata).
Efectul "dioda".
Aceasta indiferent de vehiculul care poate sa apara ulterior pe contrasens, dupa ce am ramas pe stanga respectand (intocmai) marcajul si prostia din exprimarea legiuitorului. :D
Multi vad... putini pricep. :duh:

P.S. Reflectati va rog inainte de a da un raspuns care "sminteste" subiectul in loc sa il solutioneze temeinic.
Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2011
ContSters184021, utilizator
Stiti bine ca art respectiv se refera la momentul inceperii manevrei de depasire, nu la cel in care reveniti pe banda initiala de circulatie, daca ati interpreta ca nu puteti reveni pe banda ca prima linie ar fi cea continua, atunci puteti ramane pe contrasens.. doar o data veti gresi :)

eu l-am gasit astfel
(3) Marcajul longitudinal format dintr-o linie continua si una discontinua alaturate are pentru conducatorul de vehicul semnificatia liniei celei mai apropiate în sensul de mers. Aceasta dispozitie nu-l împiedica pe cel care a efectuat o depasire sa-si reia locul pe sensul de mers.
@gi_jane2

N-am schimbat sensul de mers, nici echivocul din "exprimarea" legiuitorului. Chiar si in versiunea textului dvs.: "Aceasta dispozitie nu-l impiedica..." nu echivaleaza cu obligatia de a face ceva. Rastalmacirea cuvintelor este painea avocatilor. Si daca (conducatorul) nu a efectuat o depasire? A ocolit o groapa? :duh:

P.S. De ce sa recunoastem si sa reparam un lucru (text legal) prost facut cand avem alternativa de a ne prezenta ca infailibili in drept (gresit conceput)? :duh:
Sa ne salvam orgoliile si imaginea? :slap: Sau "puterea"? :hammer: Doare?:rofl:
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2011
ContSters184021, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere contra p.v.c. a contraventiei depasire coloana vladhone vladhone Dupa ce am citit aici pe forum ce probleme au unii, chiar nu m-ai vroiam sa deschid un alt topic cu problema mea (chiar neinsemnata fata de altele). Dar totusi ... (vezi toată discuția)
Bulevardul ghencea ChristianAndreea ChristianAndreea Daca o patre a carosabilului are 5 m latime pe un sens , se poate considera o banda sau doua .? Mentionez ca nu este marcata, decat axa drumului care ... (vezi toată discuția)
Conform cod rutier 2018 este corecta inceperea efectuarii depasirii in zona cu linie discontinua dar cu reintrarea pe sensul de mers calcand linia continua Dan STANESCU-BELLU Dan STANESCU-BELLU Buna seara, Mi s-a retinut astazi permisul pentru 30 zile deoarece am efectuat o depasire a unei coloane de 4 autoturisme, depasire inceputa in zona in ... (vezi toată discuția)