avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Conform cod rutier 2018 este corecta inceperea ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Conform cod rutier 2018 este corecta inceperea efectuarii depasirii in zona cu linie discontinua dar cu reintrarea pe sensul de mers calcand linia continua

Buna seara,
Mi s-a retinut astazi permisul pentru 30 zile deoarece am efectuat o depasire a unei coloane de 4 autoturisme, depasire inceputa in zona in care axul separator intre sensuri era cu linie intrerupta, dar reintrarea pe sensul de mers a fost necesar sa o fac calcand linia continua.
Mentionez ca aparatul radar era postat chiar in zona in care am reintrat pe sens, zona cu linie continua.
In procesul verbal (in care este indicat la ce borna de kilometraj am efectuat depasirea) am mentionat faptul ca inceperea depasirii am efectuat-o in zona cu linie intrerupta.
Doresc sa fac contestatie in termen de 15 zile.
.Credeti ca apelarea la Google Maps din care se poate prelua configuratia marcajului longitudinal este suficienta?

Ultima modificare: Luni, 8 Aprilie 2019
Dan STANESCU-BELLU, utilizator
1. Conform OUG 195/2002 (orice editie),manevra de depasire nu se refera la coloane:

Articolul 45
(1) Depasirea este manevra prin care un vehicul trece inaintea altui vehicul ori pe langa un obstacol, aflat pe acelasi sens de circulatie, prin schimbarea directiei de mers si iesirea de pe banda de circulatie sau din sirul de vehicule in care s-a aflat initial.

2. Nu exista in codul rutier (si nu stiu sa fi existat cindva) posibilitatea ca depasirea sa inceapa pe linie discontinua si sa se poata termina pe linie continua. Regulamentul de aplicare a codului rutier,HG 1391/2006 spune (si nu stiu sa fi spus cindva altfel) ca:

Art 120
(1) Se interzice depășirea vehiculelor:
........................................................
i) când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar și parțial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spațiul de interzicere;
...........................................................................
[ link extern ]
[ link extern ]
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea este foarte prost facuta, poate fi respectata doar daca circuli pe drumuri cunoscute si cunosti dinainte aplasarea indicatoarelor si a marcajelor rutiere.
Pe drumuri necunoscute e mai greu de respectat si ti se mai intampla cateodata sa mai calci linia continua atunci cand revii pe sensul tau de mers.
Pe drumurile nationale sunt exagerat de multe restrictii de viteza de 70km/h, sunt situatii in care din neatentie ti-a "scapat" sa observi indicatorul, iar Politia Rutiera exact in locurile astea isi amplaseaza radarele. Intr-o tura de dupa amiaza, mai ales in wekend, fac zeci de procese verbale. Situatia cea mai absurda se intalneste pe centurile ocolitoare cand, in loc sa se asigure fluenta circulatiei (pe centura traseul fiind mult mai lung decat traversand orasul), la fiecare intersectie cu un drum secundar dai de o restrictie de 70km/h, iar daca uiti piciorul pe pedala si ai 121km/h iar acolo mai e si radar, adio carnet pe 90 de zile !
Sunt tare curios daca prin alte tari, la centurile ocolitoare sunt atat de multe restrictii
Ultima modificare: Luni, 8 Aprilie 2019
Dan STANESCU-BELLU, utilizator
Va multumesc !
Pe M0 centura Budapestei e limita de 80km/h și e autostrada.

Alte discuții în legătură

Suspendare permis lupugeorge lupugeorge Buna ziua Va rog sa imi raspundeti la intrebarea:Daca am efectuat manevra de depasire pe linie discontinua si am reintrat pe partea dreapta pe linie ... (vezi toată discuția)
Benzi de circulatie si randuri cyan cyan acum doua zile era sa raman fara permisul de conducere pentru depasire. \\"era\\" ptr ca dupa indelungi :worthy: , :(( si argumente din regulament m-am ales ... (vezi toată discuția)
Depasire air_denis air_denis Daca incep depasirea pe linia intrerupta si o finalizez pe linia continua se considera incalcare a regulilor de circulatie? (vezi toată discuția)