avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua am si eu o intrebare la care as dori un raspuns .Socrii mei au divortat si nu au facut partajul iar apartamentul a fost incredintat soacrei pana la partaj,intre timp socrul meu a murit partajul nu a mai avut loc si mentionez ca soacra mea nu are decat un fiu si dansa vrea sa faca actele casei pe numele ei cum se poate proceda si cat costa aceasta procedura prin notariat ? nu am vrea prin tribunal pentru ca dureaza mai mult si daca se poate ce acte sunt necesare la notar .
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: alinastanraluca , utilizator 11:48, 9 Decembrie 2011
Se dezbate succesiunea dupa tatal sotului dvs. Fiind bun dobandit in timpul casatoriei, in succesiune va intra cota de 1/2 din apartament, restul de 1/2 apartine soacrei dvs. Socryl dvs fiind decedat dupa divort, unic mostenitor este fiul sau. El va mosteni cota de 1/2 din apartament, mama dansului ramand coproprietara cu el.
Pentru a dezbate succesiunea trebuie ca sotul dvs sa se prezinte la un notar public de pe raza judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu, cu certificatul de deces, cu certificatul sau de nastere, cu acte de proprietate, certificat fiscal pentru impozit asupra apartamentului si 2 martori care l-au cunoscut pe defunct.
Oricum este bine ca sotul dvs sa dea o declaratie de acceptare a succesiunii, poate fi data la orice notar din tara, in termn fie de 6 luni de la deces, daca socrul dvs a decedat inainte de 1 octombrie, fie in termen de 1 an de la deces, daca socrul dvs a decedat dupa 1 octombrie.
Dupa care se va efectua partajul. Adica fie fiul cedeaza cota de 1/2 mamei sale sau invers, cu sulta sau fara sulta, tot la notariat.
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2011
ContSters141818, utilizator
Am inteles va multumesc frumos dar as dori sa stiu cat ne costa estimativ aceasta procedura la notar pe fiu si pe mama sa . Va multumesc
Asta v-o poate spune notarul. V-as sfatui ca in cadul certificatului de mostenitor sa faceti partajul, ar iesi o idee mai ieftin. Calculul se face in functie de situarea imobilului, anul de construire, daca este apartament etaj, finisaje...si se face dupa o grila imobiliara strict pentru uzul birourilor notariale. Daca decesul a avut loc mai demult, peste 2 ani, se va plati si impozit pe valoarea bunurilor din masa succesorala de 1%.
Meregeti la notar pentru ca acest calcul se face pe loc, nu dureaza mult.
Va multumesc mult o zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune cristinicaz cristinicaz socrul meu a decedat recent.au rămas un apartament si o casa la tara.Exista o soție și doi copii.ce drepturi are fiecare la moștenire? Pot copiii sa ii ... (vezi toată discuția)
Cota parte a soțului supravietuitor fradpatrascu fradpatrascu Bună seara, Daca soacra mea a moștenit împreună cu fiul ei jumătatea soțului decedat, din apartamentul pe care l-au achizitionat împreună și ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa moartea sotului - sotia ce drepturi are? ioanadaniel ioanadaniel buna ziua. poate ma puteti lamuri si pe mine intr-o problema. Unei prietene ia murit sotul. Ce drepturi are ea in urmatoarele conditii: Sotul ei avea o fata ... (vezi toată discuția)