avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Asociat fara bac
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Asociat fara bac

Buna ziua. Recent am infiintat o firma care se ocupa de administrare imobile, cu doi asociati. Problema este ca celalat asociat, nu are examenul de bac laut (datorita unor probleme de sanatate), dar acum s-a reinscris inapoi la liceu la F.R. (frecventa redusa). Intrebarea este daca aceasta persoana, isi poate exercita functia in firma, si anume aceea de a incasa banii si de a tine evidenta contabila la asociatile de proprietari, urmand ca la anul sa-si poata da si examenul de bac.

Este cumva ilegal ca el sa practice aceasta meserie, tinand cont de faptul ca nu are probleme cu legea sau ceva de genul acesta...?
Cel mai recent răspuns: Cosmin Sighiartau , Consilier juridic 07:53, 11 Octombrie 2008
Conform Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR):
1. Pentru casier se cer minimum studii medii:
4211
Casieri, numaratori de bani si vanzatori de bilete
(Subgrupa majora 42, Grupa minora 421)
Nivelul de instruire: 2 (studii medii)
2.Pentru tinerea evidentei contabile, la fel:
412
Functionari in serviciile de evidenta contabila si financiare
(Subgrupa majora 41)
Nivelul de instruire: 2 (studii medii)
Descriere
Functionarii din serviciile de evidenta contabila si financiara realizeaza operatii financiare si contabile; calculeaza salariile; realizeaza operatiuni de casa si plati in numerar; culeg, colationeaza date contabile; financiare si alte date numerice; realizeaza operatiuni financiare la banci sau institutii financiare.
Nu poate practica aceasta meserie pana nu are o diploma de bacalaureat.
Puteti sa va interesati si la ITM pe ce functie puteti sa il angajati.
Calitatea de asociat nu are nimic dea face cu, a avea sau nu diploma de bac. In legatura cu activitatea pe care urmeaza sa o presteze, trebuie incadrat conform reglementarilor COR.
Pentru calitatea de asociat nu are nevoi de studii ... nici superioare, nici medii =D>

Pentru incasarea de bani, activitati de contabilitate primara NUUUU .. Conform COR trebuie sa aiba studii medii, fapt ce inseamna pe langa absolvirea a 12 clase si finalizarea cu biploma de BAC a acestor studii. ;);)

Oricum .. eu v-as recomanda sa il incadrati pentru activitatea de colectare a banilor, plati de facturi etc pe o functie (vezi o functie clasificata in COR pentru studii gimnaziale), iar pentru "evidenta contabila" (unde ma gandesc ca va referiti la contabilitatea primara) sfatul meu este sa angajati un absolvent de liceu economic (aveti ceva subventii din partea statului) sau pe cineva care a facut un curs de contabilitate primara. Totusi vorbiti de anumite sume de bani, iar greselile in acte in cazul unui control se platesc rau de tot.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare vali2010eu vali2010eu as vrea sa stiu daca pentru meseria de dispecer iti trebuie diploma de bacalaureat sau merge doar cu certificatul de absolvire a liceului (vezi toată discuția)
Studii medii radu577 radu577 Buna seara, Va adresez respectuoasa rugaminte de a ma ajuta in urmatoarea problema: O cunostinta apropiata doreste sa candideze pentru ocuparea unui post de ... (vezi toată discuția)
Economist?? claudiaP claudiaP Buna seara! Spuneti-mi, va rog, cum ar fi corect sa incadrez un economist, fiindca la Cor regasesc multe , numai economist nu. Raspunde de evidenta ... (vezi toată discuția)