avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SALARIUL MINIM CONSTRUCTII
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SALARIUL MINIM CONSTRUCTII

Buna ziua.Am o nelamurire.La o firma de constructii cu 4-5 angajati sunt obligata sa aplic contractul colectiv la nivel de ramura?Adica salariul minim fiind de 700 ron?
Cel mai recent răspuns: SimonescuC , utilizator 14:38, 9 Decembrie 2011
Da. Acel salariu e pentru necalificati. Aveti tot acolo si grila coeficientilor.
Eu sunt de parere ca aceste contracte la nivel de ramura sunt aplicabile societatilor (incepand cu 01.01.2011) numai in cazul in care acest lucru este prevazut in deciile interne ale companiei sau daca societatea este afiliata la vreun sindicat care a negociat respectivul contract la nivel de ramura.
Actualul CCM pe ramura constructii, este obligatoriu pt toate unitatile care au ca obiect principal de activitate unul din codurile CAEN din sfera acestui sector, cel putin pana la data de 31.12.2011 cand acesta va expira. Art. II din Legea nr. 40/2011, mentioneaza: " - (1) Contractele colective de muncă şi actele adiţionale încheiate în intervalul de la data intrării în vigoare a prezentei legi şi până la 31 decembrie 2011 nu pot prevedea o durată de valabilitate care să depăşească 31 decembrie 2011. După această dată, contractele colective de muncă şi actele adiţionale se vor încheia pe durate stabilite prin legea specială.
(2) Contractele colective de muncă în aplicare la data intrării în vigoare a prezentei legi îşi produc efectele până la data expirării termenului pentru care au fost încheiateMentionez Un nou CCM pe ramura insa va fi dificil de negociat avand in vedere noile conditii de reprezentativitate."
Prin urmare actualul CCM pe ramura constructii nu mai poate fi prelungit, iar un nou CCM pe ramura va fi destul de dificil de incheiat avand in vedere conditiile "dure" de reprezentativitate al asociatilor patronale, impuse de Legea 62/2011 a dialogului social. Cu siguranta se va putea eventual negocia un CCM la nivel de grup de unitati, insa atunci obligativitatea respectarii lui revine numai unitatilor care au negociat un astfel de contract.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata contract colectiv de munca say say Daca durata CCM la nivel de grup de unitati al unui minister este pana la 31.12.2011, la nivel de unitate aflata in coordonarea acelui minister se poate ... (vezi toată discuția)
Ccm negociere coca_lb coca_lb Daca am 21 salariati din care 2 suspendati pt ccc mai trebuie deschisa negocierea pt CCM unitate? (vezi toată discuția)
Despre contractul colectiv de munca la nivel de ramura herminaida herminaida CONTRACT COLECTIV DE MUNCA nr. 872 din 21 martie 2007 unic la nivelul ramurii de Gospodarie Comunala, Locativa si Transporturi Locale pe anii 2007-2011este in ... (vezi toată discuția)