avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz incetare contract individual de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz incetare contract individual de munca

Buna ziua.
Acum 2 zile am primit un preaviz desfiintare a postului meu (cercetator stiintific) fara numar de intrare, fara sa specifice unde, cind pot depune contestatie. Din 35 salariati, aprox 8 au primit acest preaviz, concediere pt. motive ce nu tin de angajat (art. 65 alin 1 Codul Muncii) , motive economice, nefiind nici un alt post vacant in unitate. Administratorul (director general) a refuzat sau amanat prelungirea contractului colectiv la nivel de unitate care e expirat de peste 1 luna, deci nu exista nici reprezentanti salariali. Contractul la nivel de ramura,(electrotehnica) in vigoare, interzice reducerile de personal cu o luna inainte de sarbatorile religioase, precum si in perioada negocierilor (care sunt anuntate saptamana viitoare). Deci directorul a hotarat posturile care se restructureaza fara reprezentanti salariali, nu avem contract la nivel de societate, mai am zile de concediu pe 2011 neefectuate, am fost sicanat pentru a imi da demisia de multi ani (exista muncitori, subingineri, ecomomisti, bibliotecara cu salarii peste al meu) avem 5 economisti la 35 oameni , posturi care nu se restructureaza, 4 directori unul pensionar reangajat, persoane fara copii in intretinere (eu am 1), persoane care pot iesi la pensie anticipat, persoane a caror sotie lucreaza la noi in unitate, persoane care cumuleaza mai multe functii. Nu am primit nici o decizie. Ce sa fac?
Va multumesc pentru rabdare si eventualele raspunsuri.

Cel mai recent răspuns: bogdanal01 , utilizator 13:17, 10 Decembrie 2011
In acest moment nu aveti ce face. Asteptati sa vi se inmaneze decizia de incetare a contractului de munca si daca considerati ca sunteti neindreptatit atunci contestati decizia de concediere in instanta. Preavizul v-a fost emis in 2 exemplare semnati-le si luati un exemplar. In cazul concedierii individuale nu se tine cont daca sunteti unic intretinator al familiei, daca sunt 2 soti in aceeasi unitate etc.
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2011
titiana, utilizator
dana13 a raspuns, in topicul dublat (pe care l-am sters):

Stiu ca aceasta situatie nu este placuta, dar:
-Nu aveti ce sa faceti, daca postul dvs. se desfiinteaza din motive economice. Ar fi bine sa acceptati aceasta situatie si sa luati somaj. Va sfatuiesc sa respectati conditiile legale de preaviz (sa va prezentati la munca, sa nu aveti absente nemotivate pentru ca atunci vi se va inchide contractul de munca disciplinar si nu veti mai beneficia de somaj). In perioada somajului va puteti cauta un alt loc de munca.
-Daca incercati sa actionati in judecata angajatorul, va puteti trezi in situatia de a nu mai beneficia de somaj. E mai bine sa acceptati situatia asa cum e.
Mult succes!
Concedierea dispusa in baza art. 65 din Codul muncii pentru motive care nu tin de persoana salariatului trebuie sa indeplineasca doua conditii de fond: cauza concedierii sa constea in desfiintarea postului sa fie efectiva si să aibă o cauză reală şi serioasă.

In cazul concedierilor individuale nu exista criterii pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere.

De la data comunicarii deciziei de concediere aveti la dispozitie un termen de 45 de zile pentru a o contesta la Tribunalul in raza caruia domiciliati . Nu platiti taxe judiciare.
multumesc
multumesc :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintare post corina.trandafir corina.trandafir Buna ziua !Am si eu o nedumerire...dc ma puteti ajuta, astept raspuns. Directorul X vrea sa desfiinteze postul Y.Alte date ale problemei: exista 3 posturi Y ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post-drepturi ale salariatului cgabri_ella cgabri_ella Fiul meu a fost instiintat pe data de 06 iunie 2011 ca datorita situatiei economice a societatii in care lucreaza postul lui se va restructura.In data de ... (vezi toată discuția)
Concedierea individuala pentru motive care nu tin de persoana salariatului Andreea Catalina Andreea Catalina Buna ziua! Pe scurt: in decursul zilei de ieri am fost pusa in fata semnarii unui preaviz de concediere individuala, impreuna cu alti 4 colegi. In baza ... (vezi toată discuția)