Buna ziua!
Sunt stagiar si am introdus o actiune de divort - din culpa exclusiva a paratului. In actiunea de divort am introdus si cererea de stabilire a pensiei de intretinere pentru copilul comun major aflat in continuarea studiilor. Acest capat de cerere l-am introdus fara convingere, deoarece desi dpdv LOGIC consider ca mama este in drept a il solicita (pana la urma, fiica locuieste cu mama si mama o intretine din salariu; fiica nerealizand venituri, aceasta pensie, desi venit PROPRIU al fiicei, i-ar usura si mamei situatia, intrucat fiica si-ar putea asigura singura o parte din cheltuieli), dpdv procedural capatul de cerere ar putea fi respins, intrucat fiica ajunsa majora ar trebui sa isi ceara singura drepturile si nu prin intermediul parintilor, deci mama nu mai are calitate procesuala.
Asa ca, am introdus o actiune separata a fiicei avand ca obiect aceasta pensie.
Intrebarea este: ce sa fac cu aceasta actiune? Am introdus-o acum pentru ca daca astept sa vad ce se intampla cu actiunea de divort, daca se respinge capatul de cerere si apoi introduc actiunea in numele fiicei, automat aceasta pierde cateva luni din pesie (pana la solutionarea divortului), intrucat cererea se face de la data introducerii actiunii.
M-am gandit la urmatoarele variante:
- suspendarea actiunii fiicei pana la solutionarea divortului - cand voi vedea daca actiunea mai e necesara sau nu?
- conexarea la divort (se "poarta" in practica asa ceva?)?
- mers mai departe pe actiunea fiicei (poate merge mai repede) si renuntat la capatul de cerere respectiv in procesul de divort?
Mai departe inca o intrebare: clienta nu stie daca paratul realizeaza venituri (am cerut pensie 1/4 raportat la venituri si in subsidiar daca nu lucreaza, raportat la minim pe economie). Ultima oara cand au purtat o conversatie acesta sustinea ca nu lucreaza, insa cateva luni mai tarziu a auzit de la "radio sant" cum ca ar lucra. Vreau sa solict interogatoriul pentru a clarifica acest aspect, dar daca paratul ar fi de rea-credinta si ar minti in sensul ca nu realizeaza venituri? As mai avea vreo varianta? Stiu ca daca se cunoaste locul de munca instanta solicita adeverinta de la respectiva societate, dar daca nu se cunoaste? S-ar poate cere de la ITM ceva?
Va multumesc!
La primul termen la divort puteti renunta la capatul de cerere privind pensia artind ca intelegi sa va judecati separata fiind vorba de un copil major rezultat dinb casatorie. Merfeyti in continuare cu pensia de intretinere, numnai ca daca la interogatoriu nu precizeaza unde lucreaza si dv. nu aveti alte informatii nu puteti cere decit obligarea la pensie raportata la venitul minim garantata in plata. Daca se arata locul de muna desigur instanta poate face adresa la acea societate si sa solicit veniturile pe ultimele 6 luni. ITM-ul nu va poate ajuta ei nu au o evidenta generala a salariatiilor. Succes!