avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Obligatie plata FNUASS persoana fara venit
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Obligatie plata FNUASS persoana fara venit

Daca o persoana care a absolvit in luna iulie master la zi nu s-a inregistrat la somaj, nu a reusit sa se angajeze si nu inregistreaza nici un venit doreste sa se asigure la CAS, (conf. L95/2006 revizuita, are obligatia, a implinit 26 ani) , se prezinta la Casa de sanatate si acolo i se spune ca are de platit penalizari si dobanda (calculate pe ultimele 6 luni...desi pana la absolvire are oricum calitatea de asigurat), ce e de facut?
Conform OG 30/2011, cap.XI, privind modificarea si completarea Codului Fiscal,
"Persoanele fizice care datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate, altele decât cele pentru care colectarea veniturilor se realizează de către ANAF, pot beneficia, la cerere, de facilităţile fiscale conferite de art. XI din OG nr.30/2011:
a) penalităţile de întârziere se anulează dacă obligaţiile principale şi dobânzile aferente acestora se sting prin plată voluntară sau compensare până la 31 decembrie 2011;
b) penalităţile de întârziere se reduc cu 50% dacă obligaţiile principale şi dobânzile aferente acestora se sting prin plată voluntară sau compensare până la 30 iunie 2012."

Si totusi Casa de Sanatate aplica penalizari si dobanda, e corect? Ce se poate face si care sunt de fapt pasii pe care trebuie sa-i urmeze o persoana in aceasta situatie? Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: kaliteea , utilizator 15:57, 10 Decembrie 2011
Va trebui sa plateasca,contributia de sanatate,retroactiv,asa cum i s-a spus,pt. ca in perioada iulie -decembrie figureaza ca fiind persoana fara venit,dar care avea obligatia sa se asigure.
Perioada totala care s-a luat in calcul pt. stabilirea obligatiei de plata a fost ianuarie 2006-decembrie 2011 ,in toata aceasta perioada,a fost elev,respectiv student licenta +master,cand nu avea obligatia de a plati asigurare ,asa incat perioada descoperita a ramas de la absolvire master pana in prezent.
Cat despre facilitatile fiscale despre care vorbiti,ele se aplica doar acelora care erau inregistrati cu debit la data de 31 august 2011.
Multumesc, da, intr-adevar m-am mai interesat si nu este alta cale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facilitati fiscale mirela.onciu mirela.onciu Detin o I.I. din 2007, nu am incheiat contract cu casa de sanatate insa am fost inregistrat cu datorii insotite de penalitati. Mai pot beneficia de OG.30/2011 ... (vezi toată discuția)
Data intrarii in vigoare og 30 tatiana1 tatiana1 Pe langa amendarea unor acte normative in vigoare, OG 30/2011 introduce prevederi privind acordarea unor facilitati legate de achitarea obligatiilor fiscale ... (vezi toată discuția)
Contributia de sanatate profesii libere adriana_ramona adriana_ramona Sunt 2 legi care reglementeaza acest lucru: 1. legea95/2006 Art. 257. - (1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare ... (vezi toată discuția)