avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere

Buna ziua,
Revin cu problema mea: societatea la care lucrez m-a concediat pe motivul restrangerii activitatii. Am primit un simplu preaviz in care mi se spune ca: "datorita" restrangerii activitatii se renunta la serviciile mele. In cazul in care Soc se reabiliteaza din punct de vedere economico financiar ma va contacta pt a ma angaja pe acelasi post.
A decurs normal concedierea mea sau ar fi trebuit indeplinite si alte lucruri inainte de preaviz? Societatea nu are pierderi in acest moment si nu a avut niciodata. In acest moment sunt rugat sa pregatesc persoana care va ocupa postul meu si care va prelua aceleasi activitati. E normal sa o fac sau nu? Mi se pare putin anormal: renunt la serviciile tale dar angajez pe altcineva sa faca acelasi lucru.
Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 10 Octombrie 2008
cristian niculae, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:16, 13 Octombrie 2008
Da, societatea v-a comunicat ca datorita restrangerii activitatii postul dvs a fost desfiintat.
Termenul de preaviz, in acest caz, este de 20 de zile lucratoare. Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.
In contractul de munca nu exista nicio referire la compensatii. Puteti sa ma ajutati cu o baza legala in asa fel incat sa le pot solicita sau societatea este obligata sa ofere compensatii?
1. CIM al dvs. va inceta cu art.65(1) din Codul muncii si veti putea primi indemnizatie de somaj daca aveti lucrate 12 luni in ultimele 24 de luni.
"Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă." (O.U.G. nr. 55/2006)
Art. 67. - Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

2. Conform CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
Multumesc, voi solicita cel putin un salariu. Ma ajutati sa inteleg ce inseamna "masuri active de combatere a somajului?
Ca exemple de măsuri active pot enumera: măsuri pentru crearea de locuri de muncă, consultanţă şi formare profesională, medierea în vederea angajării, înfiinţarea de job-cluburi, recalificarea forţei de muncă, stimularea iniţiativei private, etc.
Măsurile active dezvoltate în România sunt: servicii de preconcediere, servicii de informare şi consiliere profesională, servicii de medierea muncii, servicii de formare profesională (calificare, recalificare), reconversie profesională, şi sprijin pentru dezvoltarea iniţiativei private.

Alte discuții în legătură

Concedierea salariatului ca urmare a desfintarii locului de munca ktrink ktrink Lucrez de aproape jumatate de an ca receptionera /secretara si azi am aflat ca se va desfiinta postul meu. Care sunt drepturile mele ca si angajat si ce ... (vezi toată discuția)
Concediere ContSters740 ContSters740 Buna ziua Ce drepturi se platesc salariatului in cazul concedierii? Mentionez ca firma intentioneaza sa isi suspende activitatea si ni s-a "sugerat' sa ne dam ... (vezi toată discuția)
Procedura concediere ioanatm ioanatm Care e procedura de concediere din motive neimputabile salariatului pentru o persoana care are atat contract individual de munca, cat si de drepturi de autor? ... (vezi toată discuția)