avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea salariatului ca urmare a desfintarii ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea salariatului ca urmare a desfintarii locului de munca

Lucrez de aproape jumatate de an ca receptionera /secretara si azi am aflat ca se va desfiinta postul meu. Care sunt drepturile mele ca si angajat si ce obligatii trebuie sa aiba angajatorul in situatia mea?
( Am auzit de 3 salarii compens. mai este in vigoare?)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:07, 12 Februarie 2013
Buna ziua,

Conform Codului Muncii, Art. 65 - (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

Art. 66 - Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului poate fi individuală sau colectivă.

Art. 67 - Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Daca exista mentionate compensatii in contractul dvs individual ori in contractul colectiv de munca, atunci veti primi compensatii. Daca nu sunt mentionate, nu este obligatoriu sa primiti compensatii, ci aveti doar dreptul la preaviz.

in ce priveste masurile de combatere a somajului, beneficiati de prevederile Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. Pentru ca nu e vorba de restructurari, ci doar de dvs, angajatorului nu e obligat s ava ajute. Puteti insa sa vaa dresati dvs, personal, prin cerere Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, in vederea aplicarii masurilor pentru combaterea somajului.

Capitolul IV - Masuri pentru prevenirea somajului

Art. 49
In cazul unor restructurari ale activitatii care pot conduce la modificari substantiale ale numarului si structurii profesionale a personalului, angajatorii au obligatia sa instiinteze agentiile pentru ocuparea fortei de munca in vederea adoptarii unor masuri pentru combaterea somajului si prevenirea efectelor sociale nefavorabile ale acestor restructurari.

Art. 50
(1) In situatiile prevazute la art. 49 angajatorii sunt obligati sa acorde preaviz, conform prevederilor Codului muncii sau ale contractului colectiv de munca, angajatilor care urmeaza sa fie disponibilizati.
(2) In perioada preavizului prevazut la alin. (1) angajatii vor participa la serviciile de preconcediere realizate de agentiile pentru ocuparea fortei de munca ori de alti furnizori de servicii de ocupare din sectorului public sau privat, acreditati, selectati de catre acestea, in conditiile legii.
(3) In vederea realizarii serviciilor de preconcediere angajatorii prevazuti la art. 49 sunt obligati sa instiinteze agentiile pentru ocuparea fortei de munca cu 30 de zile inaintea acordarii preavizelor prevazute de lege.

Art. 51
In sensul prezentei legi, constituie servicii de preconcediere, in principal, urmatoarele activitati:
a) informarea privind prevederile legale referitoare la protectia somerilor si acordarea serviciilor de ocupare si de formare profesionala;
b) plasarea pe locurile de munca vacante existente pe plan local si instruirea in modalitati de cautare a unui loc de munca;
c) reorientarea profesionala in cadrul unitatii sau prin cursuri de formare de scurta durata;
d) sondarea opiniei salariatilor si consilierea acestora cu privire la masurile de combatere a somajului.

Art. 52
(1) De serviciile de preconcediere prevazute la art. 51 pot beneficia, la cerere, si alte persoane amenintate de riscul de a deveni someri.
(2) Procedurile privind accesul la masurile pentru prevenirea somajului, modalitatile de finantare si instructiunile de implementare a acestora vor fi elaborate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, vor fi avizate de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si vor fi aprobate prin hotarare a Guvernului.

Succes!
1. Legislatia prevede ca se pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil. ..
Astfel , in art.67 Cmun. se prevede posibilitatea si nu obligativitatea de a beneficia de salarii compensatori ... acestea pot fi acordate numai daca sunt prevazute in ccm aplicabil angajatorului , in regulamentul intern al acestuia sau in contrcatul dvs de munca... in caz contrar, angajatorul nu este obligat sa acorde asa ceva..

2. O posibilitatea pentru dvs este negocierea directa cu angajatprul referitor la acordarea acestor salarii comensatorii. Potrivit principiului libertatii contractuale, partile de comun acord pot negocia acordarea de salarii compensatorii in caz de concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

3. Daca va concediaza pentru desfiintarea postului, aveti posibilitatea sa beneficiati de somaj ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 76/2002 versus codul muncii lady_c29 lady_c29 Buna ziua! Urmeaza sa am un control de la ANOFM. Printre obiectivele ce vor fi controlate , apar si respectarea urmatoarelor articole din legea ... (vezi toată discuția)
Concediere cristian niculae cristian niculae Buna ziua, Revin cu problema mea: societatea la care lucrez m-a concediat pe motivul restrangerii activitatii. Am primit un simplu preaviz in care mi se ... (vezi toată discuția)
Procedura concediere ioanatm ioanatm Care e procedura de concediere din motive neimputabile salariatului pentru o persoana care are atat contract individual de munca, cat si de drepturi de autor? ... (vezi toată discuția)