avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legea 76/2002 versus Codul Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legea 76/2002 versus Codul Muncii

Buna ziua!

Urmeaza sa am un control de la ANOFM. Printre obiectivele ce vor fi controlate , apar si respectarea urmatoarelor articole din legea 76/2002:

Art. 49. - În cazul unor restructurări ale activităţii care pot conduce la modificări substanţiale ale numărului şi structurii profesionale a personalului, angajatorii au obligaţia să înştiinţeze agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în vederea adoptării unor măsuri pentru combaterea şomajului şi prevenirea efectelor sociale nefavorabile ale acestor restructurări.

Art 50 (3) În vederea realizării serviciilor de preconcediere angajatorii prevăzuţi la art. 49 sunt obligaţi să înştiinţeze agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă cu 30 de zile înaintea acordării preavizelor prevăzute de lege.


Precizez ca in urma cu cateva luni am concediat un angajat prin desfiintarea postului, nu am instiintat ANOFM intrucat conform Codului Muncii nu este obligatoriu (sper sa nu gresesc).

Nu se contrazic cele 2 legi?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:18, 2 Martie 2018
In prezent, textele de lege au urmatorul continut :

art.49
În cazul concedierilor colective, angajatorii au obligația să înștiințeze agențiile pentru ocuparea forței de muncă în vederea adoptării unor măsuri pentru combaterea șomajului și prevenirea efectelor sociale nefavorabile ale acestor concedieri.

art.50
..
(3) În vederea realizării serviciilor de preconcediere, angajatorii aflați în situațiile prevăzute la art. 49 sunt obligați să înștiințeze agențiile pentru ocuparea forței de muncă cu cel puțin 30 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere.


Asadar, Legea 76/2002 se refera la concedierile colective si nu la cele individuale.
În conformitate cu prevederile art. 10 din legea 76/2002, angajatorii au obligaţia să comunice agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în a căror rază îşi au sediul, toate locurile de muncă vacante, în termen de cinci zile lucrătoare de la vacantarea acestora.


lady_c29 a scris:

....

Nu se contrazic cele 2 legi?



Nu se contrazic ...
Codul Muncii;
Art. 70
Angajatorul are obligaţia să comunice o copie a notificării prevăzute la art. 69 alin. (2) inspectoratului teritorial de muncă şi agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă la aceeaşi dată la care a comunicat-o sindicatului sau, după caz, reprezentanţilor salariaţilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedierea salariatului ca urmare a desfintarii locului de munca ktrink ktrink Lucrez de aproape jumatate de an ca receptionera /secretara si azi am aflat ca se va desfiinta postul meu. Care sunt drepturile mele ca si angajat si ce ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de ajutor mnd mnd Buna ziua, in cazul concedierii unui angajat este nevoie sa anunti AJOFM, indiferent de motiv si de numarul concediatilor? multumesc! (vezi toată discuția)
Conventie absolvent delia1988 delia1988 am angajat un absolvent cu conventie la AJOFM in anul 2012. Este in Concediu crestere copil de 1,5 ani. Intrebare: la data incheierii conventiei trebuia sa-l ... (vezi toată discuția)