avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... In baza carui articol din Codul de procedura civila ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

In baza carui articol din Codul de procedura civila poate instanta de fond sa respinga o cerere?

Am nevoie de ajutorul Dv. As dori sa stiu
in cazul unui litigiu de contencios administrativ
la tribunal, prima instanta, pe ce articol
de procedura civila sau contencioasa
judecatorul poate respinge actiunea?
Am cautat, dar nu am gasit
decat pentru recurs posibilitatea respingerii.
Cu aleasa consideratie
Matei Crivina
Cel mai recent răspuns: eugen82 , utilizator 21:13, 10 Decembrie 2011
Pe baza niciunui articol. Credeti ca daca exista vreunul, mai erau atatea procese?:) Instanta poate admite actiunea( integral sau in parte), respinge, suspenda etc. Iar pt respingere sunt o gramada de motive, depinde de motivarea actiunii, in fapt si in drept si de probele de la dosar. O poate respinge ca neintemeiata/nefondata, prematura sau tardiva, netimbrata sau insuficient timbrata etc. Poate respinge in urma admiterii unor exceptii....si multe altele.
legea 544/2004 art 18
eucivilavocat a scris:

legea 544/2004 art 18

Stimat coleg de forum,
În mod clar domnunul @aduțescu are dreptate.

Întrebarea pusă este:pe ce articol de procedura civila sau contencioasa judecatorul poate respinge actiunea
Textul de lege menționat are următorul conținut:
Soluțiile pe care le poate da instanța -

Art.18.(1)Instanța, soluționând cererea la care sereferă art.8alin.(1),poate,după
caz, să anuleze,în tot sau în parte,actul administrativ,să oblige autoritatea publică să
emită un act administrativori să elibereze uncertificat ,oadeverință sau orice alt înscris.

(2)Instanța este competentă să se pronunțe, înafara situațiilor prevăzute la art.1 alin.
(8),a supralegalității actelor sau operațiunilor administrative care au stat la baza
emiteriiactului supus judecății.

(3)Încazul soluționării cererii, instanța va hotărî asupra despăgubirilor pentru
daunele materiale și morale cauzate, dacăreclamantul a solicita tacest lucru.

(4)Atunci cândobiectulacțiunii în contenciosadministrativ îl formează un contract
administrativ, înfuncÑiedestareadefapt, instanțapoate:

a)dispune anularea acestuia, în tot sau în parte;
b)obligaautoritateapublicăsăîncheiecontractullacarereclamantulesteîndrituit;
c)impuneuneiadintrepărțiîndeplinireauneianumiteobligații;
d)supliniconsimțământuluneipărți,cândinteresulpublicocere;
e)obligalaplataunordespăgubiripentrudaunelematerialeimorale.

(5)Soluțiile prevăzute la alin.(1)și la alin.(4)lit.b)șic) pot fi stabilite sub sancțiunea
unei penalități pentru fiecare zi deîntârziere.

Acest text prevede, practic, câștigul în contencios, nu pierderea acțiunii. Respingerea poate avea motive extrem de variate.

Cu stimă.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Decembrie 2011
andreigrigoriu, moderator
mda..erau niste posibilitati de interpretare a legii..si parca era unu per a contrario asta referindu-ma la alin 1 din art 18
:)
adutescu a scris:

O poate respinge ca neintemeiata/nefondata, prematura sau tardiva, netimbrata sau insuficient timbrata etc. Poate respinge in urma admiterii unor exceptii....si multe altele.

Pentru recurs am vazut ca exista stipulata respingerea. Dar pentru prima instanta nu!
Daca nu exista un articol de procedura cum de este posibilă in practica judiciara respingerea actiunii?
Judecatorul se supune numai si numai legii, (nu ratiunii, sentimentelor etc)... El trebuie sa motiveze "in fapt si in drept" Ma intereseaza tocmai motivarea "in drept".
Am citit cu atentie Legea invocata aici 554/2004, acolo termenul de respingere se referă la cu totul altceva (a) la exceptia de nelegalitate art. 4 si art. III b) actiunile impotriva ordonantelor Guvernului art. 9 ; c) titlul executoriu art. 22...
In Codul de Procedură Civilă doar art. 312 strict pentru recurs precizeaza posibilitatea respingerii... Ce nu stiu? Ce articole imi sunt straine?

Alte discuții în legătură

Recursul in ncpc Just-drept Just-drept Dacă reclamanta a introdus recursul conform art. 488 NCPC, dar nu a invocat nici un aliniat din art. 488, se poate solicita respingerea recursului introdus de ... (vezi toată discuția)
Concurs, contestatie dandaniel30 dandaniel30 Zilele trecute am susutinut un concurs pentru ocuparea functiei de functionar public la o primarie, am luat concursul, iar candidatul de pe locul 2 a facut ... (vezi toată discuția)
Administrarea probei cu expertizã în faþa instanþei de recurs sau în faþa instanþei de fond, dupã casare adrianadamian09 adrianadamian09 Am o actiune de anulare a unei decizii de accesorii pe contencios-administrativ cu ANAF. Mi s-a respins fondul, in mare parte pe motiv ca am refuzat ... (vezi toată discuția)