Am lucrat cu contract determinat de 3 luni si la data de 17.12.2011 a expirat termenu decizia este eliberata cu articolu 56 litera . i) .As vrea sa stiu daca beneficiez de somaj daca in ultimele 24 de luni am avut 2 intreruperi de 1 luna intre angajari
Buna seara,
Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, publicata in Monitorul Oficial nr.103 din 06.02.2002, modificata si completata 2011.
Ultima actualizare este adusa Legii somajului de OUG nr.17/2011.
ART. 34
(1) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
ART. 16
Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele in cautarea unui loc de munca, aflate in una dintre urmatoarele situatii:
a) au devenit someri in sensul prevederilor art. 5 pct. IV lit c);
ART. 5
In sensul prevederilor prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
IV. somer – persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este in cautarea unui loc de munca de la varsta de minimum 16 ani si pana la indeplinirea conditiilor de pensionare;
b) starea de sanatate si capacitatile fizice si psihice o fac apta pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, in vigoare;
d) este disponibila sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare, daca s-ar gasi un loc de munca.
Sper ca va sunt de folos informatiile.....o seara buna!
1. Incetarea CIM cu art.56(1), lit.i) din Codul muncii va permite sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
2. - Cele 12 luni din ultimele 24 de luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la un singur angajator.
- Puteti beneficia de indemnizatie de somaj chiar daca ati avut intreruperi intre angajari, important este sa se adune 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.
Somer neindemnizat
eukyra1
Buna ziua,
as dori sa intreb,in cazul unui somer neindemnizat,daca o societate care urmeaza sa-l angajeze,beneficiaza din partea statului de anumite ... (vezi toată discuția)