avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa CIM pe perioada determinata?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa CIM pe perioada determinata?

Buna seara. La Multi Ani!
Puteti sa-mi spuneti va rog daca o persoana care isi incheie curand contr de munca pe o perid determinata de 2 luni, poate beneficia de somaj?
Inainte a lucrat 12 luni la o firma, dar are o pauza de 1 luna pana s-a angajat cu acest contr. determinat. Este student in anul 2.
Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:40, 12 Ianuarie 2011
1. La incetarea de drept a CIM pe perioada determinata poate beneficia de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni are 12 luni lucrate si cotizate la somaj.
2. Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.
3. Daca intra in somaj prin incetarea CIM nu are relevanta daca este student.
Stimate domn,
În sensul prevederilor Legii Nr.76/2002 privind asigurările pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare – şomer este persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani şi până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
b) starea de sănătate şi capacităţile fizice şi psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, în vigoare;
d) este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă.”(art.5, alin. IV)
De asemenea, pot fi asimilate şomerilor şi acele persoane care „au încetat activitatea ca urmare a pensionării pentru invaliditate şi care, ulterior, au redobândit capacitatea de muncă şi nu au reuşit să se încadreze în muncă”.
Pentru a beneficia de indemnizaţia de şomaj, trebuiesc îndeplinite cumulativ următoarele conditii:
„(1)a) un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
(1^1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevăzută la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de muncă sau de serviciu, cu excepţia perioadei de incapacitate temporară de muncă, dacă aceasta nu depăşeşte 30 de zile;
b) perioada de pensionare pentru invaliditate, dacă aceasta nu depăşeşte 12 luni”.
Articolul 38, din legea sus mentionata reglementează data de la care se acordă indemnizaţia de şomaj:
“(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute mai sus, la cerere, după caz, de la data:
a) încetării raporturilor de muncă;
(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, în termen de 30 de zile de la această dată.
(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.

Menţionez că, încetarea raporturilor de muncă trebuie să fie din motive neimputabile salariatului, iar la calcularea stagiului de cotizare de 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii, se are în vedere condiţiile de muncă normale, respectiv program de 8 ore/zi.

Tania GRIGORE
Tania Grigore ascris:
Stimate domn,
...


1. Banuiesc ca mesajul dvs. mi se adreseaza deoarece nu mai este alt "domn" pe acest topic.
2. Sa inteleg ca nu sunteti de acord cu cele relatate de mine? Nu inteleg ce aduce nou mesajul dvs. fata de al meu sau cum contrazice el cele spuse de mine.
3. Extrasele din Legea 76/2002 sunt corecte dar nu ajuta pe userul nostru in situatia concreta pe care a expus-o. El nu se incadreaza in toate situatiile prezentate de dvs.
4. Daca nu am inteles ce vreti sa spuneti, imi cer scuze!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrarea in somaj cristina1328 cristina1328 Buna ziua! Soacra mea a intrat in somaj la sfarsitul lunii martie (dupa 2 ani lucrati fara intrerupere). La inceputul lunii iulie s-a angajat la o firma (cu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj Liana_86 Liana_86 Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: Am lucrat fara intrerupere 3 ani, apoi 6 luni somaj, 2 luni nu am lucrat, iar acum de 4 luni lucrez, pare ca ... (vezi toată discuția)
Se poate beneficia de indemnizatia de somaj dupa o pensie de invaliditate de 17 luni? maria_ioana81 maria_ioana81 Buna ziua, Un membru al familiei mele a iesit la pensie pe caz de boala in luna iunie 2010, pana pe data de 1 dec. 2011. Abia pe data de 5 iunie a anului ... (vezi toată discuția)