avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Art 52 lit c codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Art 52 lit c codul muncii

Buna seara.
Art 52 lit c este obligatorie pentru angajator in cazul in care a formulat plangere penala inpotriva angajatorului?
Sau poate inlocui acest articol direct cu concedierea.
Simpla formulare a unei plangeri penale este suficienta pt a putea concedia angajatul?
In cazul in care angajatorul a facut plangere penala si concomitent a emis decizia de concediere care sunt sansele angajatului in cazul unui proces de anulare decizie concediere?
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 22:18, 10 Decembrie 2011
Suspendarea c.i.m. in temeiul unuia dintre motivele invocate in art.52 C.mun. nu este obligatorie ... la fel si concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in baza unuia dintre motivele prevazute de art,61 C.mun.

Simpla formulare a unei plangeri penale nu constituie motiv de concediere ... in ce baza s-a decis concedierea?
Incepand cu luna mai 2011 Codul muncii a fost renumerotat si art.52(1), lit.c) a devenit art.52(1), lit.b).

Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;
b) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
...
MihaiCL a scris:

Buna seara.
Art 52 lit c este obligatorie pentru angajator in cazul in care a formulat plangere penala inpotriva angajatorului?
Sau poate inlocui acest articol direct cu concedierea.
Simpla formulare a unei plangeri penale este suficienta pt a putea concedia angajatul?
In cazul in care angajatorul a facut plangere penala si concomitent a emis decizia de concediere care sunt sansele angajatului in cazul unui proces de anulare decizie concediere?


e vb de art. 52 alin. 1 lit. B din CM. Suspendarea CIM se face din initiativa angajatorului, in cazul in care acesta a formulat plangere penala impotriva angajatului. Deci nu e obligatorie suspendarea CIM de catre angajator. Incetarea de drept a CIM opereaza doar in situatia condamnarii salariatului la executarea unei pedepse privative de libertate.
Daca se doreste concedierea, nu se mai face suspendarea salariatului pt acel motiv, ci se declanseaza procedura cercetarii si apoi a concedierii disciplinare.
Dl Florin.

Spuneti ca se declanseaza procedura cercetarii si concedierii disciplinare.dat fiind faptul ca fata de angajat s a formulat plangere penala, deci a fost acuzat de o infractiune, atunci nu credeti ca angajatorul nu mai este in masura sa faca nici o cercetare disciplinara?
Angajatul nu are competenta sa faca cercetari ale unor infractiuni , singura in masura sa stabileasca vinovatia, "vinovatie fara de care nu exista abatere disciplinara" intr un caz penal este instanta de judecata.
Deci consider ca in acest caz art 52 lit b este intr un fel obligatorie pt angajator, pana ce se va lua o hotarare definitiva si irevocabila cu privire la vinovatia angajatului.In cel mai bun caz nu este obligatorie sa suspende dar nici nu ii da dreptul sa concedieze.

Dl Freeelis.
Concedierea s a dispus conf art 61 lit a, pentru acelasi motiv care este baza plangerii penale.
Concedierea in baza art.61 lit.a C.mun. fara a fi efectuata cercetarea disciplinara prealabila este lovita de nulitate absoluta ...

Art. 251 C.mun.
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
....
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Decembrie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Concediere Volentir Mircea Volentir Mircea Administratorul asociatiei de proprietari a falsificat documente pe care le-a introdus in contabilitate. S-a facut plangere la politie care a inceput ... (vezi toată discuția)
Suspendare cim si nup oti oti Ce parere aveti pe urmatoarea speta: [b]Angajatorul face plangere penala pentru furt (prins in flagrant de catre agentii de paza ai societatii) unui angajat ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate RuxandraLarisa RuxandraLarisa Va rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste absentele nemotivate. Este obligatorie suspendarea contractului de munca in revisal?am intalnit diverse pareri si nu ... (vezi toată discuția)