Administratorul asociatiei de proprietari a falsificat documente pe care le-a introdus in contabilitate. S-a facut plangere la politie care a inceput verificari sub aspectul savarsirii infractiunilor de delapidare, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals.
Cum trebuie procedat pentru concedierea acestui administrator care este angajat cu CIM, adica cu ce articol din CM, considerand ca fapta comisa este foarte grava? Mai trebuie constituita comisia de cercetare prealabila?
Multumesc.
Userul a intrebat cum se poate concedia, nu cum se poate recupera paguba.
@Volentir Mircea
Trebuie sa faceti cercetarea disciplinara prealabila in vederea concedierii disciplinare a administratorului.
Art. 251. - (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
Temeiul de drept al incetarii c.i.m in acest caz va fi art. 61 lit. a Codul muncii...
Daca s-a formulat plangere penala ... atunci contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului , potrivit art.52 alin.1 lit.b C.mun.
In ceea ce priveste soarta contractului individual de munca suspendat in temeiul art. 52 alin. (1) lit. b) C. muncii, aceasta depinde de solutia emisa in procesul penal.
In urma plangerii penale administratorul a primit o amenda administrativa considerandu-se ca nu prezinta un pericol social. Putem sa-l concediem in acest caz? Care este temeiul legal?
Multumesc