avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... recuperare taxa auto
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

recuperare taxa auto

Am cumparat un Opel din Germania in anul 2007 si l-am inmatriculat in Romania in martie 2008.Am platit atunci o taxa de 600 E.Imi pot recupera banii pentru acea taxa?Care sunt pasii care trebuie urmati si care sunt costurile pe care trebuie sa le suport eu ca si cumparator in demersurile facute pentru recuperarea acestei taxe?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 22:53, 10 Decembrie 2011
exista un singur pas, intelept si sigur, apelati la specialisti...
Daca faceti parte dintre cei care au platit taxa de prima inmatriculare conform primei variante a OUG nr. 50/2008 (varianta care a fost declarata contrara dreptului comunitar). Astfel, primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa solicitati la Directia Generala de Finante Publice Judetene restituirea taxei de poluare pe care ati achitat-o, motivand ca taxa este contrara dreptului comunitar.
Cererea se face conform regulei generale din art 117 Codul de procedura fiscala care reglementeaza posibilitatea restituirii taxelor si impozitelor, deoarece autoritatile romane, cel putin pana in prezent, nu au emis vreo norma care sa prevada procedurile administrative de solutionare a acestei situatii speciale”.
Documentele care trebuie anexate cererii de restituire sunt
- cartea de identitate a vehiculului,
- certificatul de inmatriculare al acestuia,
- documentul doveditor al platii taxei.
Avand in vedere ca nu exista norme speciale pentru aceasta situatie, este posibil ca autoritatile sesizate cu astfel de cereri sa creeze practici neunitare sau sa ceara si alte acte decat cele descrise mai sus.
Directia Generala de Finante Publice trebuie sa raspunda in 45 de zile la solicitarea de restituire a taxei.
In cazul in care raspunsul organului fiscal este unul negativ, trebuie sa va adresati instantei cu o cerere de chemare in judecata a Directiei de Finante Publice. Cererea se depune la Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ si Fiscal a Tribunalului in raza caruia aveti domiciliul si trebuie insotita de dovada cererii pe care ati facut-o la organul fiscal, precum si de raspunsul primit de la acesta.
Termenul pentru a actiona in justitie este de 6 luni de la data raspunsului negativ sau de la data expirarii termenului in care autoritatea publica trebuia sa raspunda.

Costurile pe care trebuie sa le suportati sunt taxa judiciara si timbrul judiciar deoarece in fata autoritatilor fiscale procedura este gratuita.
Taxa judiciara este de 4 lei plus 10% din suma solicitata, dar nu mai mult de 39 lei.
Timbrul judiciar cu valoare care poate varia in functie de suma solicitata, dar nu poate fi mai mare de 5,30 lei.
Cum pot sti daca fac parte dintre cei care au platit taxa de prima inmatriculare conform primei variante a OUG nr. 50/2008 ?

In afara de costurile pe care trebuie sa le suportat mai este si onorariul avocatului?Aveti cumva idee ce taxa se percepe pt a te reprezenta?
marin1981 a scris:

mai este si onorariul avocatului?Aveti cumva idee ce taxa se percepe pt a te reprezenta?

De regula avocatul percepe onorariu,care difera de la avocat la avocat
Analizati tabloul avocatilor din baroul localitatii dvs si realizati personal un "studiu de piata" al onorariilor practicate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare taxa auto tcris tcris Buna, As dori sa stiu daca si eu ma incadrez in categoria persoanelor care pot cere restituirea taxei auto (conform ultimei hotarari a ICCJ), avand in ... (vezi toată discuția)
Taxa poluare daniel67 daniel67 Chemarea in instanta se face Administratiei Finantelor unde am platit taxa sau DGFP? va multumesc. (vezi toată discuția)
Taxa auto flavia_anamaria flavia_anamaria am citit intr-un ziar local despre scoaterea taxei de poluare...este adevarat ?si cum se poate inmatricula o masina adusa de dincolo fara taxa de poluare? (vezi toată discuția)