avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... sentinta civila
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

sentinta civila

Buna,
As avea si eu o problema, pe baza unei sentinte judecatoresti as dori sa plec cu copilul din tara... sentinta suna cam asa:

Asupra procesului civil de fata , constata;
Prin cererea inregistrata la aceasta judecatorie sub nr...... din 29 sept. 2010 reclamanta... a chemat in judecata pe paratul... si a solicitat- ca prin hotararea ce se va pronunta-sa se stabilieasca domiciliul minorului.... nascut....
cererea a fost legal timbrata
In motivarea cereri reclamanta aratat ca minorul se afla in ingrijirea sa.
Paratul nu a depus intampinare
Analizand actele si lucrarile dosarului, copia certificatului de nastere al minorului si ancheta sociala si declaratiile martorilor, instanta retine:
Partile au retinut relati de concubinaj.
Din aceaste relati s-a nascut la data... minorul.

In urma unor neintelegeri partile au intrerupt relatiile de concubinaj si minorul a ramas in intretinerea reclamantei .
Din ancheta sociala efectuata in cauza rezulta ca reclamanta prezinta garantii morale si materiale ca-i va asigura minorului o crestere corespunzatoare.
de asemenea din probele testimoniale administrate , rezulta ca si paratul pastreaza legatura cu minorul , contribuind de buna voie la cheltuielile privind cresterea si educarea acestuia.
Potrivit art 65 codul familiei , daca filatia copilului din afara casatoriei este stabilita fata de ambi parinti , incredintarea lui, se va hotara potrivit dispozitiilor art 42-44 din cod.
asa fiind si vazand si dispozitiile art 100 codul familiei , judecatoria va admite actiunea civila de fata ca fondata si va stabili domiciliul minorului .... la reclamanta.
Nu s-a acordat pensie de intretinere , nefiind solicitata
Nu s-au acordat cheltuieli de intretinere nefiind solicitate.
PENTRU ACESTE MOTIVE IN NUMELE LEGI SE HOTARASTE
Admite actiunea civila introdusa de reclamanta ....... impotriva paratului....si in consecinta:
Stabileste la reclamanta domiciliul minorului.... Cu apel in termen de 15 zile.
Precizez ca apel nu s-a facut iar hotararea mea este definitiva si irevocabila prin neapelare.
Doresc sa mentionez ca dupa un an de zile paratul nu a mai luat legatura cu copilul iar eu nu stiu unde sa-l gasesc.
PS: Am incercat sa depun dosarul pentru pasaport cu aceasta sentinta, dar a fost respins.
Va mai rog daca se poate sa-mi dati sfaturi si cu ce as putea face.
Va multumesc
Dumneavoastra aveti doar domiciliul minorului, nu ati solicitat incredintarea minorului. Pentru a ii face pasaport si pentru a iesi din tara cu minorul aveti nevoie de acordul tatalui sau daca nu il puteti obtine de la tata sa apelati la instanta care sa isi dea acordul luand in considerare interesul superior al minorului.

Acum nu prea mai aveti sanse sa primit custodia unica.
Ultima modificare: Duminică, 11 Decembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Este firesc sa nu puteti obtine pasaportul minorului pentru ca in loc sa formulati actiune prin care sa solicitati incredintarea minorului conform codului familiei in vigoare la acea data , ati solicitat stabilirea domiciliului minorului.
Variantele sunt acestea:
1.-fie incercati sa dati de urma tatalui minorului si obtineti de la acesta o declaratie de acord privind eliberarea pasaportului si iesirea din tara,
2.-fie formulati actiune si obtineti o hotarare care suplineste acordul tatalui,
3.-fie formulati o actiune prin care solicitati ca exercitarea autoritatii parintesti sa va apartina exclusiv dvs., insa o hotarare in aceasta ultima varianta este mult mai greu de obtinut in conditiile actualului cod civil.
Dar daca eu i-mi schimb domiciliul in alta tara??
Va schimbati dumneavoastra domiciliul dar nu puteti scoate copilul din tara.
ce alceva ar exista mai usor de facut??? Ce alte sfaturi aveti!!!!

Alte discuții în legătură

Stabilirea domiciliului si schimbarea domiciliului minorului AlexandraLupu AlexandraLupu Buna dimineata, in urma cu cateva luni l-am chemat din nou pe tatal biologic al fetitei mele in instanta deorece nu aveam cum sa preiau legatura cu el si nici ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu un cetatean strain magal magal Buna ziua! Am un baietel de 2 ani rezultat dintr-o relatie de concubinaj. Copilul sta cu mine, este recunoscut de tatal lui si ii plateste pensie alimentara. ... (vezi toată discuția)
Cum pot fi tutore pe deplin avind 2 copii minori din concubinaj borca vasile borca vasile Am doua fetite minore din doua relatii din concubinaj pe care le am in intretinere,iar copii poarta numele tatilor si primesc pensie alimentara fara vizite de ... (vezi toată discuția)