avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... seful refuza sa imi acorde concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

seful refuza sa imi acorde concediu de odihna

Buna ziua,
Cum sa procedez in cazul in care seful meu refuza sa imi aprobe cererea de concediu de odihna pentru perioada sarbatorilor?mentionez ca am 21 zile de concediu de odihna pe anul in curs iar el refuza sa imi aprobe 8 zile din acestea.Daca am facut cererea si desi neaprobata nu vin la servici,ar putea exista consecinte?:((:((:((
Va rog mult sa ma ajutati!
Cel mai recent răspuns: oana_catalina , utilizator 11:22, 12 Decembrie 2011
refuzul sefului trebuie sa fie motivat... nu ati zis unde anume lucrati? la o institutie de stat sau la privat? ca si functie de locul de munca se actioneaza intr -un fel sau altul...
Nu este motivat.pur si simplu rea-vointa;la privat lucrez.sunt gestionar si in perioada sarbatorilor voi ramane singura in fabrica...eu intentionez ca in cazul in care seful nu imi acorda concediu sa nu vin,credeti ca ar putea sa ma puna nemotivat?el prefera sa ne luam fara plata decat de odihna.cum sa procedez?
oricum concediul de odihna pe anul in curs trebuie sa va dea...daca tineti neaparat sa fiti acasa de sarbatori, luati-va fara plata si cereti si banii pe concediul de odihna
daca nu doreste sa va dea banii pe CO atunci reclamati-l la ITM ... sau sefului ierarhic superior daca exista
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
Petre Enache, Avocat
Art. 144
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Art. 146
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.

(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Este rea credinta (abuz) din partea angajatorului avand in vedere ca anul este pe sfarsite si ca vrea sa va cereti CFP.
Depuneti o cerere cu specificatia art. de mai sus din care rezulta obligatia legala a angajatorului.
Puteti sesiza ITM.
Multumesc din suflet pentru raspuns si sper sa imi acorde concediu pentru ca e tare greu sa te mentii in forma cand lucrez in fabrica in frig, zgomot si praf....foarte rau s-a ajuns in tara asta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna catimicu catimicu Buna ziua, La firma care lucrez seful meu nu mi-a acordat concediu de odihna pe motiv ca nu are cine sa ma inlocuiasca dar totusi m-a pus sa fac o cere de ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihnã neefectuat MonicaC MonicaC Art. 141. [efectuarea şi compensarea concediului de odihnă] (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. (2) Prin excepţie de la prevederile ... (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza acordarea concediului ContSters87348 ContSters87348 Buna ziua! As avea nevoie de ajutorul dvs. urgent. Mai am 10 zile de concediu de odihna, adica de luni 20.12 pana la 31.12. si angajatorul refuza sa imi ... (vezi toată discuția)