Stimat forumist,
Foarte interesantă opinia dvs.
Consider, ca şi dvs, că unui copil trebuie să îi fie acordată îngrijirea părintească cu cea mai mare atenţie şi într-o manieră plină de responsabilitate.
Astfel, consider că ar putea fi invocate anumite prevederi ale Legii 272, de exemplu:
Art. 32
Copilul are dreptul sa fie crescut in conditii care sa permita dezvoltarea sa fizica, mentala, spirituala, morala si sociala. In acest scop parintii sunt obligati:
...
c) sa informeze copilul despre toate actele si faptele care l-ar putea afecta si sa ia in considerare opinia acestuia;
d) sa intreprinda toate masurile necesare pentru realizarea drepturilor copilului lor;
Art. 43
(1) Copilul are dreptul de a se bucura de cea mai buna stare de sanatate pe care o poate atinge si de a beneficia de serviciile medicale si de recuperare necesare pentru asigurarea realizarii efective a acestui drept.
Art. 44
(1) Copilul are dreptul de a beneficia de un nivel de trai care sa permita dezvoltarea sa fizica, mentala, spirituala, morala si sociala.
(2) Parintilor sau, dupa caz, altor reprezentanti legali le revine in primul rand responsabilitatea de a asigura, in limita posibilitatilor, cele mai bune conditii de viata necesare cresterii si dezvoltarii copiilor; parintii sunt obligati sa le asigure copiilor locuinta, precum si conditiile necesare pentru crestere, educare, invatatura si pregatirea profesionala.
Dar, mai mult decât atât, sunt de părere că ar putea fi incidente şi anumite drepturi prevăzute de Convenţia Europeană.
Astfel, deşi nu este prevăzut ca atare de Convenţie, dreptul la un mediu sănătos este considerat în jurisprudenţa constantă a Curţii, ca fiind o componentă a dreptului la viaţă privată şi de familie, apărat de Art. 8 al acesteia.
În alte circumstanţe, în funcţie de gravitatea încălcării dreptului, expunerea la un mediu nesănătos poate constitui, în accepţiunea Art. 3, fapta de tratamente inumane.
Articolul 3 - Interzicerea torturii
Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori
degradante.
Articolul 8 - Dreptul la respectarea vietii private si de familie
1. Orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a
domiciliului sau si a corespondentei sale.
Mai mult decât atât, în anumite cauze, CEDO a constatat existenţa relelor tratamente persoanelor aflate în stare de detenţie, în cazul unor deţinuţi expuşi fumatului pasiv, alături de alte încălcări ale normelor CPT. Nu văd de ce un copil ar avea mai puţine drepturi decât un deţinut.
Cu stimă.