avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună seara! - decădere din drepturi tata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună seara! - decădere din drepturi tata

Am un copil de 10 luni, recunoscut de tată, doar la ambiție pentru a mă șicana pe mine .. însă nu are nici o legătură cu noi, cu copilul mai exact..
Mi-aș dori foarte mult să știu dacă aș putea să îl decad din drepturi și să nu-i mai poarte numele..
Ultima modificare: Marți, 3 Decembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Nu puteti.
Ce puteti sa cereti e sa exercitati singura autoritatea parinteasca, mai puteti sa cereti sa ii schimbati numele pe cale administrativa, insa sansele sunt mici de reusita.
Puteti sa ii cereti pensie, chiar daca lui nu ii pasa, sa fie obligat sa contribuie la intretinerea copilului.
Cele mentionate nu se circumscriu decaderii din drepturile parintesti asa cum a reglementat legiuitorul aceasta masura. Cel mai probabil nici macar exercitarii exclusive a autoritatii parintesti...deocamdata. Cu timpul daca neglijenta continua, puteti sa va ganditi la formularea unei astfel de actiuni in fata instantei de tutela.

Potrivit art. 508 C. civ., instanța de tutelă poate pronunța decăderea din exercițiul drepturilor părintești dacă părintele pune în pericol viața, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtare abuzivă, prin neglijență gravă în îndeplinirea obligațiilor părintești ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.

Motivele care justifică decăderea din exercițiul drepturilor părintești se clasifică[5] în fapte de pericol, cum ar fi consumul de alcool și stupefiante; fapte de rezultat, respectiv acelea care aduc atingere vieții, sănătății sau dezvoltării copilului prin rele tratamente, purtare abuzivă; fapte omisive care se materializează într-o neglijență gravă în îndeplinirea obligațiilor părintești.

Art. 94 din Legea nr. 272/2004 definește noțiunea de abuz asupra copilului, precum și neglijarea copilului. Astfel, potrivit textului legal indicat, prin abuz asupra copilului se înțelege orice acțiune voluntară a unei persoane care se află într-o relație de răspundere, încredere sau autoritate față de acesta, prin care sunt periclitate viața, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului iar prin neglijarea copilului se înțelege omisiunea, voluntară sau involuntară, a unei persoane care are responsabilitatea creșterii, îngrijirii sau educării copilului de a lua orice măsură pe care o presupune îndeplinirea acestei responsabilități, care pune în pericol viața, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului și poate îmbrăca mai multe forme: alimentară, vestimentară, neglijarea igienei, neglijarea medicală, neglijarea educațională, neglijarea emoțională sau părăsirea copilului/abandonul de familie, care reprezintă cea mai gravă formă de neglijare.

Observăm că atât Codul civil, cât și Legea nr. 272/2004 au pus în prim plan interesul superior al copilului și ori de câte ori se constată existența unui abuz sau a unei neglijențe grave a părinților în îndeplinirea obligațiilor ce le incumbă cu privire la persoana copilului, sancțiunea specifică o constituie decăderea acestora din exercițiul drepturilor părintești.

In aceeasi nota, dvs nici nu aveti calitate procesuala activa de a solicita decaderea din drepturile parintesti. procedura in sine implicand institutii ale statului cu atributii in aceasta zona.
Stimata doamna ,

Decaderea din drepturile parintesti reprezinta o sanctiune grava, care se impune daca sunt savarsite abuzuri evidente impotriva minorului.(acte constante de loviri, abuzuri de ordin emotional, acte maltratare).

Decaderea din drepturile parintesti nu poate opera doar pentru simpla optiunea de a modifica numele de familie, ori prenumele minorului.

Copilul are o varsta frageda, conduita tatalui poate comporta modificari.

Va puteti adresa instantei de tutela, in sensul de a fi stabilita autoritatea exclusiva, retinand dezinteresul tatalui, in procesul de crestere si educare.

Aceasta forma de autoritate parintesca va confera dumneavoastra dreptul de a lua deciziile majore din viata minorului, fara a-l consulta pe fostul concubin.

Masura apare in acord cu principiul preeminentei interesului superior al minorului.

Pensia de intretinere va fi stabilita, in mod obligatoriu.

Succes.





~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt tata vreau sa divortez am și un copil minor as vrea sa știu ce șanse am pentru cistigarea custodiei? St3l1 St3l1 Căsnicia nu mai merge de mult timp ea este neglijenta și cu copilul noroc cu mama mea ca o supraveghează (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturi a unui parinte tuty tuty buna ziua, as dori sa stiu daca tatal copilului meu ,cu care nu sunt casatorita,poate decadea din drepturi atata timp cat nu participa in nici un fel la ... (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturile parintesti maryag maryag care sunt motivele care pot duce la decaderea din drepturi a unui parinte si ce inseamna asta pentru acel parinte?????? (vezi toată discuția)