Imi puteti spune cum trebuie procedat in situatia de mai jos:
- niste cunostinte au o casa de vacanta la munte. Autorizatia de constructie a fost inchisa fara a se specifica distanta dintre casa si gardul din spatele casei, deoarece la vremea respectiva asa era procedura (aproximativ 1996). Casa e la 1 metru de gardul din spate.
- dupa cativa ani au venit niste vecini care si-au construit si ei casa, pe terenul din spatele casei cunostiintelor. Acestia n-au respectat distanta de un metru fata de gard, mai mult chiar, si-au ridicat si o magazie chiar pe hotar. Cand vecinii acestia si-au renovat casa, au trebuit scoase ulucile de la gard, pentru ca in spatiul respectiv nu era suficient loc pentru asa ceva. Mentionez ca din pacate cunostintele mele nu i-au reclamat.
- De curand cunostiintele mele s-au apucat sa renoveze gardul, fara a primi nici un ban de la vecini. Nici pentru primul gard n-au primit nici un ban. In schimb, vecinii s-au oferit sa le dea niste bani ca sa mute gardul cu 10 centimetri. Iar apoi i-au dat in judecata si pretind ca de fapt cunostintele le-au luat din teren.
A fost trimis un expert sa masoare, dar cunostiintele mele n-au fost de acord cu masuratorile si au cerut contraexpertiza. Cand a venit cel de-al doilea expert, primul expert a venit in calitate de consilier al vecinilor.
Ce se poate face in cazul acesta? Chiar se moare cu dreptatea in brate in Romania?
primul expert poate fi reclamat daca a fost numit expert de catre instanta si i se ridica autorizatia ... dar si cunostintele dvs au fost in culpa ca nu au reclamat la vremea respectiva pe vecini
Expertul poate fi reclamat daca a fost numit consilier de catre instanta?
Si cum se poate demonstra ca vecinii nu au dreptate? Adica nu e clar ca din moment ce autorizatia de constructie a cunostiintelor a fost inchisa in 1997, iar vecinii au primit autorizatie de constructie cativa ani mai tarziu, ca ei sunt cei care n-au respectat distanta legala fata de gard?! Plus ca pentru magazia construita chiar pe hotar nici macar n-au autorizatie de constructie.