avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1071 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dorinta de cooperare cu organele de cercetare penala.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dorinta de cooperare cu organele de cercetare penala.

Buna ziua,am o situatie mai ciudata in prisma faptului ca sunt cercetat intr-un dosar penal ca martor pentru mai multe fraude cu file cec .Ma tot ameninta politistul ca imi va schimba incadrarea de la martor la faptuitor daca nu ai spun cine sunt cei care m-au angajat si cei care m-au insotit cand sa luat marfa sau daca nu le spun unde este marfa luata si platita cu file CEC fara acoperire .Fac precizarea ca filele nu au fost emise de mine si de administratorul unei societati com care bate campii in declaratii ca si mine,dar el nu are interes sa iese din incurcatura,nu el este problema si cei din spatele lui care sunt asa zisi interlopi si care m-au amenintat sa declar ca mi-au spus ei.Mi-au trimis si un avocat cand am dat declaratii si in prima faza la sfatul politistului l-am refuzat ca eream martor si nu aveam nevoie de avocatul lor care venise acolo sa auda ce declar.Eu am informatii care ar duce la rezolvarea cazului ce se cerceteaza de aproape 2 ani,dar imi este teama sa vorbesc cu politistul care imi ia declaratii cam la doua luni.M a tot sperie cu niste catuse cand ma duc pe acolo ca ma baga la arest ca stie el ca eu sunt capul grupului ca eu am constituit acest grup.Din ce stiu eu pana acum are 2 persoane.Eu si administratorul care are avocat de la cei ce l-au invatat ce sa faca cu societatea lui si pentru care a lucrat .In realitate sunt 6 persoane care au fost implicate in aceste fraude fiecare avand sarcina lui.Eu as coopera cu politistii,dar imi este teama.Ce as putea sa fac.?Astept pana se ajunge la procuror sa-i spun lui sau ma risc sa vb cu politistul in care nu am incredere?Am dat astazi si declaratie pe fotrmat tipizat (am inteles caeste pentru procuror).Ce as putea sa fac sa-i ajut si pe ei cu ajutorul,dar nici eu sa nu am probleme.?va multumesc pentru eventuale sfaturi
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 02:59, 16 Decembrie 2011
Sunteti obligat sa spuneti tot ce stiti in cauza respectiva deoarece pe de o parte riscati sa se inceapa urmarirea penala impotriva dvs.cu privire la infractiunea de "marturie mincinoasa" sau chiar "favorizarea infractorului", dar pe de alta parte, daca acele persoane va constrang sa nu declarati nimic vor putea fi si ei acuzati si pt infractiunea de "incercare de a determina marturia mincinoasa" sau santaj, totul depinde de detaliile spetei.
De asemenea, daca va este teama sa faceti aceste declaratii din cauza ca vi se poate pune in pericol viata, integritatea corporala sau libertatea vorbiti cu politistul si cereti procurorului protectia datelor dvs de identificare si veti putea fi ascultat prin modalitatile speciale prevazute de lege conform art. 86 ind1- 86 ind 5 C.pr.pen.
e doar o tactica de interogare. va acuza de ceva mai grav, ca sa marturisiti ceva mai ieftin. Totul pleaca de la premiza ca o persoana complet nevinovat nu ar face martusirea mai slaba, pe cand vinovatul alege versiunea care (in mintea lui desigur) i se pare mai avantajoasa in favoarea lui (fata de prima)

Ex:
politist:stai un pic asa, ai furat pentru ca aveai nevoie de bani pt. droguri sau pentru mancare?
faptuitor: pt. mancare
nevinovat: ce!? eu nu fac asa ceva

Ex:
politistul: tu esti capul rautatilor
faptuitor: nu , eu doar eram pe acolo , prieten ... cu ei ... nu stiam eu ce fac ei ...
nevinovat: ?!
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
xuser, utilizator

Da ca aia nu stiu cum au dat filele de cec.... sau nu stiu despre cine este vorba cand vorbeste pe caz concret, chiar daca sta cu fata la perete.

Raspunsul la intrebarea userului este: depinde... i-ar ajuta declaratia ta? te vor de martor? sau au nevoie de "ponturi" ... pentru ca daca au nevoie doar de ponturi ii poti explica totul politistului... si daca da cu ciocul (pac si tu il astepti seara in fata blocului, si ii zvarli un ciocan peste dinti, glumesc desigur :D (xuser iubeste politistii))

Daca au nevoiede marturie, de un martor...e mai complicat...
Ultima modificare: Joi, 15 Decembrie 2011
Gabriela Mihai, Avocat
ideea este ca eu am participat ca si angajat cu contract si stiu de unde sa luat marfa (asta stiu si ei)dar nu stiu unde sa vandut si cu cat sau daca mai este marfa nevanduta.Ei vor sa mai scoata si un grup nu doar asociatul unic care a semnat contracte si file cec.Eu am asfel de informatii,dar imi este frica sa le spun pentru a nu avea eu probleme .Ei stiu ca eu pot detine asfel de informatii si ma ameninta cu schimbarea incadrarii si aderarea la grup care momentan din informatiile lor este compusa din asociatul unic si atat,DAR cum banuiesc si ei grupul este mai mare,dar le lipseste "turnatorul".eu daca fac asfel de declaratii risc sa ajung rau.Nici nu stiu cu cine sa vorbesc.In politist nu am incredere iar pe procuror nu am cum sa-l aflu ca politistul nu mi-l spune .
Ultima modificare: Joi, 15 Decembrie 2011
Gabriela Mihai, Avocat
Daca nu dati aceste informatii oricum veti avea probleme pt ca savarsiti una dintre infractiunile enumerate de catre mine mai sus. Din cele relatate inteleg ca nu vreti sa dati declaratie pt ca ati participat la unele acte ale infractiunii si astfel ati deveni din martor invinuit.
Va sfatuiesc sa va luati un avocat cu care sa va consultati si apoi dati declaratia fara a va incrimina, dar cat mai repede.
Asadar, daca nu sunteti vinovat declarati ce stiti pt a nu fi acuzat de marturie mincinoasa sau favorizarea infractorului, iar daca ati participat la savarsirea infractiunilor veti avea neplacerea sa fiti chemat la polite, dar de aceasta data in calitate de invinuit. Luati-va avocat!

Alte discuții în legătură

Martor ....sa spunem... Costin85 Costin85 Sa spunem ca suntem martori la o infractiune...De ce trebuie sa fi tarat prin tribunale...precum tu ai fi infractorul? Sa mai mai fi si vazut de adevaratii ... (vezi toată discuția)
Martor furt ContSters93151 ContSters93151 Buna ziua, mama a fost in apropiere cand politia a prins un hot. Din pacate politia pentru ca nu avea martori a convins-o sa semneze o declaratie de martor ... (vezi toată discuția)
Politia influenteaza martorul, ce e de facut? ContSters277537 ContSters277537 Mama mea a fost martora la fapte ale politistilor, ei sunt cercetati acum pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in urma plingerii mele. Cei ... (vezi toată discuția)