avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Politia influenteaza martorul, ce e de facut?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Politia influenteaza martorul, ce e de facut?

Mama mea a fost martora la fapte ale politistilor, ei sunt cercetati acum pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in urma plingerii mele.
Cei care cerceteaza sunt tot politisti, unul de la controlul lor si unul din provincie unde mama domiciliaza. Ambii au insistat in fata mamei, au manipulat-o, sa scrie in declaratia de martor ca suntem rude, explicit, astfel incit procurorul sa poata sa dea solutie favorabila colegilor lor.
Cind mama a spus ca vrea sa-si retraga declaratia, politistul care i-a luat-o a spus ca nu se mai poate, deja a trimis-o (la citeva minute dupa ce i-a luat-o), au profitat ca e o doamna in virsta. Mai mult, a amenintat-o pe mama cu fals in declaratii desi era dreptul ei sa isi retraga declaratia si eventual sa dea alta.
Ce pot eu sa fac in aceasta situatie ca acesti doi politisti care au incalcat cu buna stiinta legea si au influentat martorul, manipulind in interesul colegilor lor pe mama, sa scrie ce au dorit ei, sa fie pedepesiti ca sa nu mai repete si cu altii aceste fapte?
Da, procurorul va tine cont de faptul ca suntem rude si martorul nu se va lua in calcul desi mama a spus doar adevarul.
Suntem in Romania, o tara corupta.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 19:48, 8 Iulie 2013
Faptul ca a scris in declaratie ca sunteti rude nu consider ca reprezinta o actiune de intimidare sau influentare a martorului.
Ar trebui sa aveti angajat avocat care sa fie prezent la audieri deoarece in caz contrar este greu sa fie obiectivi politistii...
Daca este prezent avocatul exista echilibru si este foarte complicat pentru politisti sa poata influienta martorii.
Intentia lor de a influenta este evidenta in scopul de a utiliza faptul ca suntem rude. Spuneti-mi atunci de ce au insistat sa declare mama asa ceva? Desi ea nu a vrut sa scrie au insistat. Asta cum se cheama?
Nu se cheama in nici un fel, martorul este intrebat intodeauna daca este sot sau ruda cu una dintre parti sau daca se afla in relatii de dusmanie cu aceasta, daca a suferit vreo paguba de pe urma infractiunii, sunt intrebari prealabile normale.
NickArden a scris:

Suntem in Romania, o tara corupta.

Poate că înainte de a face asemenea aprecieri ar fi bine să vă informați cu privire la prevederile legale.

În acest caz polițiștii au procedat legal.

1. Este obligatoriu ca în declarația de martor să se consemneze dacă acesta este rudă sau dacă se află în anumite relații speciale cu persoanele în legăură cu care se dă declarația.
2. Martorul nu-și poate retrage sau schimba declarația, în aceste cazuri putând fi acuzat de mărturie mincinoasă. Doar învinuitul sau inculpatul poate să-și retragă sau schimbe declarația.

Alte discuții în legătură

Martor furt ContSters93151 ContSters93151 Buna ziua, mama a fost in apropiere cand politia a prins un hot. Din pacate politia pentru ca nu avea martori a convins-o sa semneze o declaratie de martor ... (vezi toată discuția)
Schimbare declaratie la politie ? r0bert r0bert Buna ziua. Acum 2 zile eram la un bar din oras cu niste cunostiinte. Unul dintre ei avea masina si bause in jur de 4 beri si s-a urcat la volan. Ne-am urcat ... (vezi toată discuția)
Declaratie politie. chris_d chris_d Buna ziua. Ce mi se poate intampla daca sesizez organele de urmarire penala in legatura cu faptul ca o declaratie a mea data la politie ar fi putut fi ... (vezi toată discuția)