NickArden a scris:
Cind mama a spus ca vrea sa-si retraga declaratia, politistul care i-a luat-o a spus ca nu se mai poate, deja a trimis-o (la citeva minute dupa ce i-a luat-o), au profitat ca e o doamna in virsta. Mai mult, a amenintat-o pe mama cu fals in declaratii desi era dreptul ei sa isi retraga declaratia si eventual sa dea alta.
Din ceea ce spuneți aici nu rezultă că „mărturia rudelor” nu a fost luată în seamă ci din contră, mama D-voastră a depus mărturie iar apoi a vrut să și-o retragă.
Despre modalitatea de ascultare a martorului în procesul penal vedeți prevederile art. 78 - 86 CPC.
Despre ceea ce riscă un martor care-și schimbă sau retrage declarația vedeți art. 260 CP care definește mărturia mincinoasă.
Deci, indiferent dacă este rudă sau nu, martorul poate fi ascultat de către organele judiciare în timpul procesului penal sau în faza actelor premergătoare (cu menționarea calității de rudă a acestuia), dar odată ce acceptă să depună mărturie nu-și mai poate retrage sau schimba declarația deoarece riscă să fie acuzat de mărturie mincinoasă.
Polițiștii au procedat corect atenționând-o pe mama D-voastră (nu amenințînd-o cum v-a făcut D-voastră impresia) cu privire la urmările pe care le poate avea o eventuală retragere a mărturiei odată depusă la dosar.