avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Politia influenteaza martorul, ce e de facut?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Politia influenteaza martorul, ce e de facut?

Mama mea a fost martora la fapte ale politistilor, ei sunt cercetati acum pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in urma plingerii mele.
Cei care cerceteaza sunt tot politisti, unul de la controlul lor si unul din provincie unde mama domiciliaza. Ambii au insistat in fata mamei, au manipulat-o, sa scrie in declaratia de martor ca suntem rude, explicit, astfel incit procurorul sa poata sa dea solutie favorabila colegilor lor.
Cind mama a spus ca vrea sa-si retraga declaratia, politistul care i-a luat-o a spus ca nu se mai poate, deja a trimis-o (la citeva minute dupa ce i-a luat-o), au profitat ca e o doamna in virsta. Mai mult, a amenintat-o pe mama cu fals in declaratii desi era dreptul ei sa isi retraga declaratia si eventual sa dea alta.
Ce pot eu sa fac in aceasta situatie ca acesti doi politisti care au incalcat cu buna stiinta legea si au influentat martorul, manipulind in interesul colegilor lor pe mama, sa scrie ce au dorit ei, sa fie pedepesiti ca sa nu mai repete si cu altii aceste fapte?
Da, procurorul va tine cont de faptul ca suntem rude si martorul nu se va lua in calcul desi mama a spus doar adevarul.
Suntem in Romania, o tara corupta.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 19:48, 8 Iulie 2013
Multumesc. In baza caror temeie legale sunt acestea afirmate de catre dvs.?
Este legal de asemenea ca marturia rudelor sa nu se ia in calcul in situatii grave doar pentru ca sunt rude? Unde scrie asta? Va rog, daca se poate, sa spuneti temeiurile legale ca sa stiu ce am de facut. Multumesc frumos.
NickArden a scris:

Cind mama a spus ca vrea sa-si retraga declaratia, politistul care i-a luat-o a spus ca nu se mai poate, deja a trimis-o (la citeva minute dupa ce i-a luat-o), au profitat ca e o doamna in virsta. Mai mult, a amenintat-o pe mama cu fals in declaratii desi era dreptul ei sa isi retraga declaratia si eventual sa dea alta.

Din ceea ce spuneți aici nu rezultă că „mărturia rudelor” nu a fost luată în seamă ci din contră, mama D-voastră a depus mărturie iar apoi a vrut să și-o retragă.

Despre modalitatea de ascultare a martorului în procesul penal vedeți prevederile art. 78 - 86 CPC.
Despre ceea ce riscă un martor care-și schimbă sau retrage declarația vedeți art. 260 CP care definește mărturia mincinoasă.

Deci, indiferent dacă este rudă sau nu, martorul poate fi ascultat de către organele judiciare în timpul procesului penal sau în faza actelor premergătoare (cu menționarea calității de rudă a acestuia), dar odată ce acceptă să depună mărturie nu-și mai poate retrage sau schimba declarația deoarece riscă să fie acuzat de mărturie mincinoasă.

Polițiștii au procedat corect atenționând-o pe mama D-voastră (nu amenințînd-o cum v-a făcut D-voastră impresia) cu privire la urmările pe care le poate avea o eventuală retragere a mărturiei odată depusă la dosar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martor furt ContSters93151 ContSters93151 Buna ziua, mama a fost in apropiere cand politia a prins un hot. Din pacate politia pentru ca nu avea martori a convins-o sa semneze o declaratie de martor ... (vezi toată discuția)
Schimbare declaratie la politie ? r0bert r0bert Buna ziua. Acum 2 zile eram la un bar din oras cu niste cunostiinte. Unul dintre ei avea masina si bause in jur de 4 beri si s-a urcat la volan. Ne-am urcat ... (vezi toată discuția)
Declaratie politie. chris_d chris_d Buna ziua. Ce mi se poate intampla daca sesizez organele de urmarire penala in legatura cu faptul ca o declaratie a mea data la politie ar fi putut fi ... (vezi toată discuția)