Va rog, daca puteti sa ma ajutati in cateva probleme:
- cine poate fi diriginte de santier? (e o persoana autorizata sau pur si simplu se numeste printr-o decizie?)
- as dori un model de situatie de lucrari .
Va multumesc!
Dirigintele de santier este o persoana responsabila , atestata de catre Inspectoratul de stat pentru constructii. Nu oricine poate fi diriginte de santier. ...
Dirigintele de santier este o persoana autorizata in conformitate cu Ordinul nr.257 din 1 noiembrie 2005 privind aprobarea Procedurii de autorizare a diriginţilor de şantier.
Legea nr 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii (prin Norme Metodologice, cap.VI,sect.1,art.800,pct.2) impune obligativitatea urmaririi executiei lucrarilor prin diriginte de santier autorizat care raspunde fata de investitor/ beneficiar, conform legii, pentru verificarea realizarii corecte a executiei lucrarilor de constructii, in baza unui contract de consultanta incheiat intre cele doua parti.Dirigintele de santier raspunde totodata fata de organele abilitate ale statului pentru executie conforma cu proiectul si cu reglementarile tehnice in vigoare.
Lista cu aceste persoane autorizate o gasiti la Inspectoratul Teritorial in Constructii.
O situatie de lucrari trebuie sa cuprinda neparat pe articole de deviz (sau unde sunt lucrai ce nu se pot incadra in aricole de deviz - norme locale ) : cantitati de materiale , manopera, utilaje,tranport - cu preturile tarifare aferente, iar la final se aplica birurile aferente (CAS, somaj,chelt indirecte, etc). Mai bine zis , pentru o contructie de exemplu : toate lucrarile ce se executa : pregatiterea terenului natural , sapatura fundatie , cofrare , armare fundatie , turanarea betonului in fundatii ..etc , in functie de cantitatea de lucrari(x metri ptrati sau cubi inmultit cu Y ore manopera/m patrat sau cub ,rezulta a ore manopera - la pretu de M lei /ora de manopera) conform normei de deviz rezulta un cosum de a- ore manopera,b-materiale ,c-transport,d-utilaj . Toate lucrarile aferente constructiei, se trec in situtia de lucrari + birurile - pretul final al constructiei . In momentul in care veti contacta un diriginte de santier , acesta va va spune daca este cazul de autorizatie de construire, acesta va verifica inclusiv situatiile de lucrari si corectitudinea acestora precum si calitatea lor . Practic veti avea un om specializat careva verifica constructorul dpdv al cantitatilor si al calitatii . Bafta
Aveti perfecta dreptate , dar sunt anumite cazuri in care nu se cere prezenta dirigintelui de santier (tot 50/91) in functie de categoria de importanta a constructiei , de tipul lucrarilor efectuate samd (celor care urmeaza sa construiasca le recomand si Legea 10 /1995). Angajarea unui dirigine de santier este benefica in cazul in care acesta chiar isi face treaba (economie la mareiale , manopera etc. ,cresterea calitatii ..etc), dar daca aveti o constructie in regie proprie si proiectantul nu are prevazut in programul de control al calitatii : Proces Verbal al Calitatii lucrarilorin Faze Determinante, si doriti sa nu colaborati cu un diriginte de santier , atunci puteti sa nu o faceti, dar ca investitor va revine obligatia de a respecta criteriile calitatii in constructii.