Va rog, daca se poate, sa-mi raspundeti la o intrebare:
- sunt nascuta in decembrie 1956
- am 14 ani lucrati in Romania
- am 21 ani lucrati in Italia
- locuiesc in Italia (cetatean italian), dar am si cetatenie romania si locuinta in Romania
- pot solicita in Romania pensie anticipata partial, prin cumularea cele doua stagii de cotizare (total 35 ani)?
- dosarul de pensie trebuie sa-l depun in Romania, sau pot sa-l depun in Italia?
Multumesc.
DUpa Legea nr. 263/2010 aveti dreptul sa iesiti la pensie limita de varsta in iulie 2017, cu un stagiu de cotizare de minim 15 ani si maxim de 30 ani si 7 luni.
In Romania aveti doar 14 ani, nu cred ca ajung pentru a primi pensie. Va rog sa mai cautati informatii.
ART. 103
(1) Pensia se acordã la cererea persoanei îndreptãţite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei cãreia i s-a încredinţat sau i s-a dat în plasament copilul minor, dupã caz, depusã personal ori prin mandatar desemnat prin procurã specialã.
(2) Cererea de pensionare, împreunã cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevãzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa teritorialã de pensii competentã, în a cãrei razã domiciliazã persoana. Pentru persoanele din domeniul apãrãrii naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, cererea de pensionare, împreunã cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevãzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa de pensii sectorialã competentã, în funcţie de ultimul loc de muncã.
(3) În aplicarea instrumentelor juridice cu caracter internaţional la care România este parte, persoanele domiciliate în strãinãtate pot transmite cererea prin care solicitã pensie din sistemul public de pensii, împreunã cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevãzute de prezenta lege, la casa teritorialã de pensii competentã, în funcţie de ultimul loc în care au fost asigurate în România, respectiv la casa de pensii sectorialã competentã.
(4) Cererea de pensionare, depusã conform prevederilor alin. (2) sau (3), poate fi retrasã de persoana care a depus-o, pânã la emiterea deciziei de pensionare.
Deci, trebuie sa depuneti cererea de pensionare + carnetul de munca (original si copie) + copie act de identitate + eventual adeverinte de sporuri sau grupa de munca de la fostii angajatori la casa de pensii din judetul unde ati avut ultimul loc de munca.
Pentru Italia trebuie sa faceti cerere in Italia, dupa legislatia lor.
Mai vedeti informatii pe www.cnpas.org , site-ul Casei Nationale de Pensii sau pe site-uri ale caselor judetene.
Potrivit art. 19 din Legea nr. 263/2010, la stabilirea drepturilor de pensie in Romania se iau in considerare atat stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, cat si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari. Prin urmare, perioada lucrata in Italia de doamna care a deschis discutia constituie stagiu de cotizare si in Romania si va fi valorificata la stabilirea drepturilor de pensie.
@adari
Pentru a beneficia de pensie anticipata partiala din partea statului roman trebuie sa indepliniti, cumulativ, doua conditii: sa realizati stagiul complet de cotizare de 30 de ani si 7 luni si sa aveti varsta de 55 de ani si 7 luni.
Ati realizat si depasit stagiul complet de cotizare de 30 de ani si 7 luni, insa nu ati implinit varsta de 55 de ani si 7 luni. Atunci cand veti implini aceasta varsta, veti putea solicita pensie anticipata partiala.