avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Supravegherea sãnãtãții lucrãtorilor - ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Supravegherea sãnãtãții lucrãtorilor - modificari aduse de HG 1169/2011 (MO 873/12.12.2011)

Supravegherea sănătății lucrătorilor (HG 355/2007 modificata de HG 37/2008) a fost modificata de HG 1169/2011 (MO 873/12.12.2011).
Astept intrebari.

Vezi:
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2011
ionion2000, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:00, 16 Septembrie 2014
La articolul 16, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (61), cu urmatorul cuprins:
„(61) Medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie adeverinta/scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat.”

Am avut o discutie pe tema aceasta, se revine cu art. de lege la obiceiul de demult !
octavia59 a scris:

La articolul 16, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (61), cu urmatorul cuprins:
„(61) Medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie adeverinta/scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat.”

Am avut o discutie pe tema aceasta, se revine cu art. de lege la obiceiul de demult !


Nu stiu la ce obicei spuneti ca se revine in HG 1169/2011, chiar daca unii medici de familie fac medicina muncii in continuare, ilegal incepind cu 01.01.2011.
Acest nou alineat (art. 16, alin. 6.1 din HG 1169/2011) se poate aplica doar la anumiti angajati cu probleme de sanatate, daca medicul de medicina muncii considera ca e necesar.

Exista in HG 355 si articolul:
"Art. 44. — Medicul specialist de medicina muncii si medicul de familie al lucratorului se vor informa reciproc si operativ referitor la aparitia unor modificari in starea de sanatate a lucratorului."

Nu confundati "Fisa de aptitudine" eliberata de catre medicul de medicina muncii (care face si examenul clinic in cadrul "Examenului medical la angajare" sau "Examenului medical periodic") cu "adeverinta/scrisoare medicala" eliberata de catre medicul de familie (care nu face examenul clinic, ci doar completeaza adeverinta/scrisoare medicala) la solicitarea medicului de medicina muncii.
Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2011
ionion2000, utilizator
Stiati ca exista medici de medicina muncii necinstiti, care doar semneaza "Fisa de aptitudine", controlul medical la angajare sau periodic fiind facut, ilegal, de la 01.01.2011 (art. 4 din HG 355/2007, modificat de HG 37/2008, al. 2 fiind abrogat de HG 1169/2011), de catre medici de familie sau medici generalisti?

„Art. 4. — (1) Supravegherea sănătătii lucrătorilor este asigurată de către medicii specialisti de medicina muncii.
(2) Până la data de 31 decembrie 2010, medicii specialisti în medicină generală ori în medicină de familie, care au obtinut, potrivit legii, atestat în specialitatea medicină de întreprindere, pot desfăsura activităti în domeniul supravegherii sănătătii lucrătorilor, cu exceptia încheierii fisei de aptitudine prevăzute la art. 16 alin. (6).”

Daca ati intilnit aceasta situatie, va rog sa publicati un raspuns in aceasta discutie din forum.
Poate ca ar fi bine sa le publicam si numele acestor impostori? Dar cred ca nu avem voie. Mai bine ii lasam sa piara singuri, daca angajatorii citesc acest subiect.

Angajatori, nu mai faceti controlul medical la angajare sau periodic, cu medici care nu sint medici de medicina muncii.
Ultima modificare: Joi, 15 Decembrie 2011
ionion2000, utilizator
un raspuns dar nu vreau sa deranjez pe nimeni
intamplator am o cunostiinta in acest domeniu si am asistat la tot felul de discutii pe aceasta tema
Nu ar fi cazul ca medicii specialisti de medicina muncii sa vada de implicatiile medicale ale sectoarelor de activitate industriale- (munca de teren) iar medicii de familie cu competenta de medicina muncii , unii din ei fiind fosti medici de intreprindere sa se ocupe pur de latura medicala, avand o experienta medicala net superioara primilor,dar si o cazuistica medicala mai bogata.
deci controlul medical la angajare ar trebui sa fie de fapt apanajul medicului de familie , cel mult al celui cu competenta de med. muncii

Inca o data imi cer scuze daca am deranjat pe cineva
Ultima modificare: Miercuri, 28 Decembrie 2011
sachelariec, utilizator
Au existat medici generalisti/medici de familie cu competenta în medicina de întreprindere care se ocupau de medicina de familie si de medicina de întreprindere (mai corect spus de un fel de medicina muncii deoarece ei faceau totul, la nivelul posibil (adica neperformant) fara specializare de medicina muncii, mai putin semnatura din fisele de aptitudine care era executata de catre medici specialisti de medicina muncii) simultan. Sint foarte multi care fac si acum la fel, ilegal incepind cu 01.01.2011.

Au existat si citiva medici generalisti/medici de familie cu competenta în medicina de întreprindere care se ocupau doar de medicina de întreprindere. Acestia ar fi indreptatiti sa se ocupe in continuare de o parte din supravegherea sanatatii lucratorilor. Dar multi dintre acestia si-au obtinut deja specialitatea de medicina muncii, iar cei care nu au facut-o au, probabil, motivatiile lor.

Competenta în medicina de întreprindere a fost infiintata, temporar, in Romania datorita numarului mic de medici specialisti de medicina muncii. In Europa, Canada, SUA exista notiunea de medicina ocupationala care este echivalentul medicinii muncii si aceasta se obtine prin specializare, nu prin competenta.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Decembrie 2011
ionion2000, utilizator

Alte discuții în legătură

Medici cu competenta de medicina muncii versus medici specialisti de medicina muncii sachelariec sachelariec supun atentiei si amabilitatii dvs. o pb. Medicii fosti angajati de intreprinderi care au functionat ca medici de medicina intreprindere s-au transformat in ... (vezi toată discuția)
Medicina muncii - atribuþii medici de unitate din m.a.i. în domeniul medicinei muncii vs. medici de familie cu competenþã în medicina de întreprindere ionion2000 ionion2000 1. [b]Medicina muncii se efectueaza doar de catre medici specialisti de medicina muncii incepind cu 01.01.2011.[/b] HG nr. 355/2007 privind supravegherea ... (vezi toată discuția)
Medic de intreprindere Floricica55 Floricica55 Buna ziua! as dori sa stiu daca mai este valabila obligativitatea incadrarii si mentinerii medicului de intreprindere in unitatile ce detin mai mult de 50 de ... (vezi toată discuția)