avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Prezentare material-Dosar penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Prezentare material-Dosar penal

Buna ziua.
Am avut un dosar penal in care am calitate de invinuit.
A inceput urmarirea penala acum 1 an si jumatate, s a trimis referatul de catre politie la parchet, odata am fost sa studiez dosarul la cererea mea, iar acum am primit citatie sa ma duc maine la parchet pentru PREZENTARE MATERIAL.
In ce consta acest lucru?
Cum se poate finaliza aceasta prezentare de material? Obligatoriu cu trimitere in judecata?
Pana acum nu am avut avocat, credeti ca deja in aceasta etapa mai merita sa angajez avocat, sau doar in cazul in care se trimite dosarul la instanta?
Trebuie sa semnez obligatoriu procesul verbal de prezentare material, sau pot cere amanare sa mi angajez avocat?
Va rog sa mi raspundeti cat mai amanuntit.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 14:56, 14 Decembrie 2011
prezentarea materialului de urmarire penala se face intotdeauna inaintea trimiterii in judecata. este bine sa aveti un avocat deoarece aveti posibilitatea de a propune probe noi in aparare (desi cererea va fi respinsa ca fiind netemeinica :) ).
in consecinta, veti fi trimis in judecata si urmeaza sa fiti citat la domiciliul dvs in momentul in care se va stabili primul termen de judecata.
Hai sa nu descurajam omul. depinde de la procuror la procuror.

oricum orice adminitere sau respingere de proba trebuie motivata, asa ca multi procurori decat sa motiveze mai bine accepta proba si completeaza rechizitoriul.

Depinde si de ce solicita in cerere si de si cum pune problema, cum se modifica in solicitarea probei.
Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2011
xuser, utilizator
cand se ajunge la procesul penal, se pot administra si alte probe decat cele care au fost administrate in cursul urmaririi penale?
Se pot cita si alti martori decat cei care au fost audiati in urma cercetarii disciplinare?
Multumesc
Bineinteles ca este foarte bine sa aveti aparator atunci cand vi se prezinta materialul de urmarire, situatia se poate schimba in bine pt dvs.Nu orice prezentare de material se termina cu intocmirea rechizitoriului.
Cu aceasta ocazie veti putea propune probe in aparare care nu sunt respinse de obicei asa cum vi se spunea mai sus, daca aceastea sunt pertinente si ajuta la solutionarea cauzei vor fi cu siguranta acceptate, doar vorbim de dreptul invinuitului la aparare, drept care trebuie respectat.
Veti putea face si declaratii in masura in care va doriti acest lucru.
Daca mergeti singur la parchet, recomandarea mea ar fi sa cereti amanare pentru angajarea unui avocat care va studia si dansul dosarul inainte sa va asiste in fata procurorului.
Este bine sa fiti aparat inca din aceasta faza, urmarirea penala, in instanta se judeca pe probele de la dosar.
@MihaiCL
Daca vreti un sfat de la o persoana care asista aproape zilnic la prezentari de materiale de urmarire penala, ascultati-ma: de obicei se trimite dosarul in instanta, prin rechizitoriu dupa aceasta faza; puteti propune (si alte) probe si martori si in instanta; nu e necesar sa fiti asistat de aparator in acest moment, prezentarea este o simpla formalitate, la repezeala va uitati in dosar ( sunteti intrebat daca aveti obiectiuni sau daca mai propuneti probe - probabil pana acum stiti ce s-a administrat in cauza). Aveti timp in arhiva instantei sa studiati dosarul ore intregi. Va angajati avocat inainte de termenul de pe fond.

Ce cercetare disciplinara? sunteti acuzat de abuz in serviciu si/sau alte infractiuni in legatura cu serviciul?

Alte discuții în legătură

Drepturi sorinutz75 sorinutz75 aș dori să știu drepturile făptuitorului,ale învinuitului și ale inculpatului în cursul cercetării penale și mai departe. ce are voie ... (vezi toată discuția)
Etapele urmarii penale dezca dezca Buna ziua ma adresez dvs in calitate de faptuitor al unei cuze penale. Doresc sa stiu care sunt etapele urmaririi penale? -partea vatamata a intocmit un ... (vezi toată discuția)
Dosar ajuns la procuror....ce urmeaza? turkn turkn Unei persoane ,banuita de furt de marfa(niste unitati calculator) de la locul de munca, politia i-a intocmit dosar penal si l-a inaintat ... (vezi toată discuția)