avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale REZILIERE CONTRACT DE COMODAT
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

REZILIERE CONTRACT DE COMODAT

Acum un an, impreuna cu prietenul meu am deschis o firma. Sediul social se afla la adresa apartamentului tatalui meu. Din luna iunie am renuntat la partea mea, prietenul meu ramanand asociat unic. Datorita unor probleme personale si financiare firma si-a intrerupt activitatea(totul fiind inregistrat la Camera de Comert). Problema este ca contractul de comodat este incheiat intre tatal meu si firma, acum cu asociat unic,pe o perioada de cinci ani. Doresc ca firma sa nu mai fie trecuta la adresa tatalui meu. Am doua intrbari : 1. Cum se poate rezilia acest contract?, 2. Se poate rezilia acest contract in lipsa asociatului unic al firmei?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: planoristul , utilizator 15:05, 11 Decembrie 2015
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Desfiinţarea contractului, în lipsa unor încălcări ale clauzelor acestuia, poate avea loc, în principiu, doar cu acordul părţilor. Comodatarul are dreptul de a folosi bunul dat în comodat pe întreaga perioadă prevăzută în contract. El nu are însă şi obligaţia de a se folosi de lucru, aşa încît faptul că societatea şi-a întrerupt activitatea nu poate constitui un temei pentru desfiinţarea contractului.

Vă sugerez însă o altă soluţie. Contractul de comodat fiind un contract real (adică, nu ia fiinţă în mod valabil decît prin predarea bunului dat în comodat în mîna comodatarului, fără predare (tradiţiune, cum o numeşte codul civil) neexistînd comodat), puteţi cere instanţei să constate inexistenţa contractului în situaţia în care apartamentul nu a fost niciodată predat firmei. Dovada o puteţi face prin aceea că tatăl dumneavoastră a continuat să locuiască acolo după semnarea contractului şi că firma nu a desfăşurat niciodată activitate în acel apartament, care a fost în permanenţă în folosinţa exclusivă a tatălui dumneavoastră.

Liviu S.Bordaş

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Desi este un contract, care presupune automat existenta a doua parti implicate, pentru faptul ca este cu titlu gratuit si presupune doar acordul proprietarului, se poate rezilia si unilateral.Daca o luam strict legal, nu este legal, dar " se poarta".
Mergeti la notarul sau avocatul care va incheiat comodatul si obtineti o reziliere a contractului (bine argumentata), care apoi o comunicati si comodatarului.Nu este cea mai "ortodoxa" solutie, dar merge.
eu.ro.lex, chiar dacă, din punct de vedere al obligaţiilor asumate, singurul obligat este comodatarul, obligaţia lui fiind aceea de restituire a bunului la finele perioadei pentru care l-a primit în comodat, actul rămîne un contract, supus, în ceea ce priveşte modificarea lui, acordului părţilor.

Perfect de acord cu faptul că este un contract unilateral, dar el rămîne totuşi un contract, care presupune un acord de voinţe (aceea de a da în comodat, unită cu aceea de a primi) completat cu tradiţiunea bunului, şi nicidecum un act unilateral supus desfiinţării prin unica voinţă a celui care l-a consimţit.

Am serioase îndoieli că va găsi un notar care să încheie un act de revocare, după cum am la fel de serioase îndoieli cu privire la valoarea juridică a unui astfel de act (sub rezerva încheierii lui, cum spuneam).

Liviu S.Bordaş

O problema asemanatoare am si eu.
Am un prieten cu o societate si care a incheiat un contract de comodat intre el ca proprietar al terenului care face obiectul contractului si firma care si-a desfasurat activitatea pe acel teren.
Porprietarul terenului este si administratorul firmei. Se poate rezilia contractul?
Intreaga problema este mult mai complexa.
Firma are ca obiect de activitate reciclarea deseurilor. Anul trecut a venit Garda Financiara si le-a dat amenda pentru ca desfasurau activitatea fara autorizatie de colectare la care s-a adaugat contravaloarea beneficiului pe o perioada de 5 luni, cam 80.000 RON.
Societatea a dat in judecata Garda si a pierdut in fond si in recurs.
Vreau sa stiu daca terenul, care nu este proprietatea firmei poate face obiectul executarii silite?
Firma are putine bunuri care pot fi urmarite silit.
jurista,


Fac obiectul executării silite doar bunurile aflate în patrimoniul societăţii. Ar fi şi nefiresc să fie altfel.

Contractul de comodat poate înceta aşa cum a luat fiinţă: prin acordul părţilor.


Liviu S.Bordaş

Alte discuții în legătură

Sa contract de comodat oti oti In czul unui contract de inchiriere intre o SA si un SRL (chirias) pot rezilia contractul si sa inchei un comodat? Ce implicatii are asta pt SA ,adica ce ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat clara112 clara112 A fost incheiat un contract de comodat intre doua societati comerciale. Destinatia imobilului - sediu social al firmei. In contractul de comodat s-a mentionat ... (vezi toată discuția)
Model de contract themis themis În secţiunea modeldecontract.ro, la ... (vezi toată discuția)