avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de comodat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de comodat

A fost incheiat un contract de comodat intre doua societati comerciale. Destinatia imobilului - sediu social al firmei. In contractul de comodat s-a mentionat ca acesta va inceta in cazul in care una dintre parti, va cesiona drepturile si obligatiile sale fara acordul celeilalte parti. Ulterior, comodatarul a cesionat partile sociale, drepturile si obligatiile aferente acestora precum si activul si pasivul societatii. Comodantul doreste sa inchirieze imobilul altei persoane; ce are de facut? Trebuie sa faca o cerere de chemare in judecata pentru rezilierea contractului? Mentionez ca imobilul se afla in curtea comodantului, deci are aceeasi adresa cu acesta. Cine este tras la raspundere? Vechiul admnistrator care a cesionat fara acordul celeilalte parti? #-o
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 17:10, 7 Ianuarie 2009
Am uitat...pe ce art. se intemeiaza cererea?
Din cele relatate de dvs rezulta ca , in caz de cesiune a drepturilor si obligatiilor fara acordul celorlalte parti contractante va fi operanta sanctiunea rezilierii.
Rezilierea , este, ca regula , judiciara. Astfel ,cealalta parte contractanta poate cere instantei de judecata pronuntarea rezilierii (fiind necesara notificarea si punerea in intarziere a partii care nu si-a indeplinit culpabil obligatia contractuala )
Totusi , in temeiul acordului de vointa al partilor contractante , pot fi inserat in contract acele pacte comisorii , care limiteaza sau chiar inlatura interventia instantei de judecata .
Sanctiune rezilierii poate fi ceruta numai de partile contractante, prin urmare , cea care nu si-a executat culpabil obligatia este tot o parte contractanta , (angajandu -se raspunderea contractuala a acesteia )
Sfatul meu este sa mergeti cu acel contract de comodat la un avocat , pt a va oferi informatii precise.

Succes
Cred că interzicerea cesionării se referă la cedarea drepturilor rezultate din contractul de cesiune, nu la cesionarea părţilor sociale deţinute de persoana care a semnat contractul de comodat ca reprezentant al societăţii-comodatar.

Cesionarea părţilor sociale de către asociatul societăţii comodatar nu are niciun efect asupra contractului de comodat. Comodatarul nu s-a schimbat. Este aceeaşi persoană juridică, avînd alţi asociaţi.

Dacă aşa stă situaţia, nu prea aveţi sorţi de izbîndă.

Liviu S.Bordaş
Nu exista pacte comisorii in contractul de comodat. Se mentioneaza ca acesta va inceta in cazul in care una dintre parti, va cesiona drepturile si obligatiile sale fara acordul celeilalte parti
E adevarat ca persoana juridica este aceeasi. In contractul de comodat existent, este mentionat un anumit administrator, nu ar trebui sa existe un act aditional sau ceva care sa ateste ca acesta este inca in vigoare(cu actualul administrator)? Imi este greu sa cred ca comodantul nu poate face nimic si este obligat sa accepte noul proprietar, mai ales ca este un contract cu titlu gratuit.

Alte discuții în legătură

Contract de comodat clara112 clara112 Buna ziua! 2 societati comerciale au incheiat un contract de comodat, obiectul fiind un imobil. Destinatia: sediu de firma; tot aici are si ... (vezi toată discuția)
Contract arendare teren arabil alex1325 alex1325 AS VREASA STIU DACA PE CONTRACT TRABUIE SA FIE SI STAMPILA DE INREGISTRARE LA CONSILIUL LOCAL,IN AFARA DE NR.DE INREGISTRARE,PENTRU CA AM PRIMIT UN CONTRACT ... (vezi toată discuția)
Comodat bun mobil cls cls Buna ziua. Ma tot lovesc de contractul de comodat, se pare... Sotul meu trebuie sa plece din tara cu masina care este luata pe firma(firma altcuiva). Notarul ... (vezi toată discuția)