avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de comodat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de comodat

A fost incheiat un contract de comodat intre doua societati comerciale. Destinatia imobilului - sediu social al firmei. In contractul de comodat s-a mentionat ca acesta va inceta in cazul in care una dintre parti, va cesiona drepturile si obligatiile sale fara acordul celeilalte parti. Ulterior, comodatarul a cesionat partile sociale, drepturile si obligatiile aferente acestora precum si activul si pasivul societatii. Comodantul doreste sa inchirieze imobilul altei persoane; ce are de facut? Trebuie sa faca o cerere de chemare in judecata pentru rezilierea contractului? Mentionez ca imobilul se afla in curtea comodantului, deci are aceeasi adresa cu acesta. Cine este tras la raspundere? Vechiul admnistrator care a cesionat fara acordul celeilalte parti? #-o
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 17:10, 7 Ianuarie 2009
clara112, despre ce fel de cesiune vorbeşte contractul de comodat? Eu am convingerea că nu despre cesiunea părţilor sociale, ci despre cesiunea folosinţei imobilului. Mesajul meu de mai sus subliniază tocmai acest aspect. Cred că faceţi o confuzie între cesiunea interzisă prin clauzele contractului de comodat şi cesiunea realizată de asociatul societăţii care a luat imobilul în comodat.

Chiar dacă privim contractul de comodat ca fiind încheiat în considerarea persoanei comodatarului (deci, intuitu personae), nu trebuie confundat comodatarul (singurul cu care comodantul are o relaţie contractuală) cu acţionarul sau asociatul comodatarului, asociat care nu este parte în contract şi ale cărui acte de cesiune nu pot afecta soarta contractului de comodat.

Liviu S.Bordaş
Comodatarul nu poate face nimic pentru a rezilia contractul? Ok, daca nu se poate asa, trecem la nerespectarea obligatiilor, respectiv -sa conserve bunul si sa se ingrijeasca de el ca un bun proprietar si sa foloseasca bunul conform destinatiei lui. Imobilul nu este folosit de comodatar...
Cine foloseşte acum imobilul? Dacă comodatarul nu a transmis altei persoane folosinţa, nu aveţi ce să-i faceţi. Comodatarul nu este obligat să folosească bunul, el are doar facultatea de a-l folosi.

Deci, dacă nu a transmis folosinţa, nu a încălcat interdicţia impusă prin contract.

Puteţi să fiţi mai explicită?

Liviu S.Bordaş
Nu este folosit de nimeni in prezent. Comodantul doreste sa-l inchirieze pt ca are nevoie de bani.
Încercaţi să vă întemeiaţi pe art.1573 C.civil:

Art. 1572
Comodantul nu poate sa ia indarat lucrul imprumutat, inainte de trecerea termenului convenit sau, in lipsa de conventie, inainte de a fi servit la trebuinta, pentru care s-a dat cu imprumut.

Art. 1573
Daca insa in curgerea termenului sau mai inainte de a se fi indestulat trebuinta comodatarului, comodantul insusi ar cadea in o trebuinta mare si neprevazut de acel lucru, judecatorul poate dupa imprejurari, sa oblige pe comodatar la restitutiune.


Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de comodat clara112 clara112 Buna ziua! 2 societati comerciale au incheiat un contract de comodat, obiectul fiind un imobil. Destinatia: sediu de firma; tot aici are si ... (vezi toată discuția)
Contract arendare teren arabil alex1325 alex1325 AS VREASA STIU DACA PE CONTRACT TRABUIE SA FIE SI STAMPILA DE INREGISTRARE LA CONSILIUL LOCAL,IN AFARA DE NR.DE INREGISTRARE,PENTRU CA AM PRIMIT UN CONTRACT ... (vezi toată discuția)
Comodat bun mobil cls cls Buna ziua. Ma tot lovesc de contractul de comodat, se pare... Sotul meu trebuie sa plece din tara cu masina care este luata pe firma(firma altcuiva). Notarul ... (vezi toată discuția)