avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inchidere balcoane
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inchidere balcoane

Ca orice om normal (zic eu) si grijuliu cu banii de intretinere,am inchis balcoanele cu termopan.Proprietarul de deasupra mea nu vrea sa-si inchida si el balcoanele (este singurul apartament care nu le are inchise).Din aceasta cauza am facut igrasie pe balcon,este condens in permanenta (iarna) si-mi creeaza disconfort in casa.Toata iarna,zi de zi trebuie sa sterg tavanul balconului de apa si mucegai.Solicit sfat competent de rezolvare a problemei,pentru ca m-am saturat sa incerc cu vorba buna.Exista posibilitatea de a-l obliga sa inchida balcoanele?
Cel mai recent răspuns: danuttan , utilizator 19:45, 15 Decembrie 2011
~ Conținut șters la cerere ~
Daca nu doreste sa inchida balconul ,puteti sa propuneti vecinului sa isi izoleze pardoseala
balconului.In general aceste balcoane se distrug din cauza ploilor,inghet-dezghet.
Reparatia este greoaie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
danuttan a scris:

Solicit sfat competent de rezolvare a problemei,pentru ca m-am saturat sa incerc cu vorba buna.Exista posibilitatea de a-l obliga sa inchida balcoanele?

Daca blocul, apartamentele ar fi fost construite de la inceput cu balcoane inchise, iar vecinul dumneavoastra ar fi "deschis", ar fi desfiintat acea lucrare, sigur puteati sa reclamati si sa fie obligat a aduce balconul in situatia initiala.
Adica este posibil ca cineva sa va reclame pe dv ca ati inchis balconul daca nu ati facut-o legal, cu autorizatii... si nicidecum sa-l obligati pe vecin sa-si inchida balconul.
Calea amiabila, discutia cu vecinul prin care sa-i aratati avantajele, mai ales avantajele lui, poate sa duca totusi la rezolvarea problemei.
La noi sunt balcoane mari, in general de 15-22 metri, la cele mai multe apartamente pe toata lungimea peretilor exteriori ai apartamentelor. Cu timpul unii si-au inchis aceste balcoane dar multi le-au inchis pe bucati, lasand o parte din balcon deschis. In acest fel, eu de exemplu, am balconul deschis pe o portiune unde vecinul de sub mine l-a inchis. Iar partea care am inchis-o eu cu termopan (10 m.p.), are deasupra balconul deschis la vecinului s.a.m.d.
Vecinul de sub mine nu s-a plans de igrasie si nici eu nu am probleme cu izolatia balconului inchis dinspre vecinul de deasupra.
De ce?
Pentru ca deschid geamul si aerisesc zilnic balconul inchis.
Mi-am montat un sistem de aerisire cu tubulatura de 12 cm in diametru, cu ventilator electric programat sa porneasca de cateva ori pe zi cate 2 minute.
Jos, pe balcon am pus un strat de poliester expandat si unul de poliester extrudat si-apoi parchet.
Deasupra, pe tavanul balconului inchis si pe peretii exteriori ai balconului (sub geamul de termopan) am fixat in dibluri de plastic (nu metal), un strat de poliester expandat, inca unul mai subtire de polister extrudat, plasa de plastic prinsa in material tip ceresit din acela folosit la reabilitarea blocurilor. Apoi am dat cu var lavabil.
Din cand in cand, iarna fiind diferente mari de temperatura, se prelinge apa de pe geamuri dar le sterg mai des si asez materiale absorbante la baza geamurilor, pe care le schimb cand se imbiba cu apa, la o saptamana, doua. Dar numai iarna cand nu prea mai face fata aerisirea sau nu-mi permit sa tin geamurile deschise decat cateva minute/zi.
Asadar probleme mici am din exterior si nu de la vecinii de sus sau de jos pentru ca am bagat suficient material izolant atat sus cat si jos, asa cum v-am explicat.
Un alt vecin si-a instalat calorifer intr-un balcon inchis exact ca al meu si-acesta chiar nu are probleme, nici macar de la geamul exterior. Acolo are o mica biblioteca, un mic birou, calculator...



Multumesc,nu-mi foloseste la nimic raspunsul

Problema legalitatii lasati-o pe seama mea,mai ales ca toti si-au inchis balcoanele in afara de cel de deasupra mea.V-am spus:discutia pe cale amiabila am avut-o.Nu vrea pur si simplu.
Balconul,intr-adevar e pe sud,dar e numai pe lungimea sufrageriei (3,5m).Multumesc pentru sfaturi,am sa le aplic la vara.Dar tot nu m-am lamurit ce pot sa fac cu cel de deasupra.Am fost in casa,balcoanele sunt destul de degradate (de 25 ani cei care au locuit acolo n-au facut nimic).Suntem obligati sa ne luam masuri de reducere a consumurilor cu incalzirea prin reabilitare termica.La nivel de asociatie,nu sunt bani pentru acest lucru,asa ca fiecare face ce poate.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Decembrie 2011
Adriantot, moderator
Aerisiti mai des sau lasati geamul balconului cu oscilobatantul deschis, chiar si in zilele foarte reci, prin aceasta pozitie nu se creaza in balcon temperaturi prea mici, Aceasta pozitie oscilobatanta, "cracanel;" cum i se mai spune, este facuta special pentru aerisire eficienta in camerele respective. Trebuie utilizata de cateva ori pe zi. Iarna, oscilobatantul deschis cateva minute va face sa dispara aburul de pe geamuri.

Am patit si eu acest lucru in prima iarna dupa ce inchisesem balconul cu termopan pentru ca tineam inchis permanent geamul de la balcon, imi cazusera straturile de vopsea lavabila de pe tavan, locurile mai putin aerisite din spatele dulapurilor erau pline de mucegai. Mi-am adus atunci aminte de sfaturile pe care mi le dadusera mesterii care imi montasera termopanul - sa tin "cracanelul" deschis cateva ore pe zi. Mentionez ca vecinii mei de deasupra si de dedesupt nu au balcoanele inchise.
De cand am aplicat metoda cu deschiderea oscilbatanta am terminat cu condensul din balcon.

Istoria asta se repeta si in camerele inchise cu termopan si neaerisite suficient.

Nu-l puteti forta pe vecin sa-si inchida balconul sub nicio forma.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Decembrie 2011
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Probleme infiltratii balcon radu mihaela radu mihaela sunt din constanta si am o problema cu cele doua balcoane ale apartamentului. Datorita infiltratiilor din balconul vecinului de deasupra care are balcoanele ... (vezi toată discuția)
Inchidere balcon cu termopan spartacus2012 spartacus2012 Buna seara.As dori sa inchid jumatate din balconul apartamentului meu cu geam de tip termopan.Am nevoie de autorizatie de construire de la primarie ? Va rog ... (vezi toată discuția)
Consum mare de gaz din cauza vecinului. vecinul de deasupra mea ... Zigfreud8 Zigfreud8 Consum mare de gaz din cauza vecinului. Vecinul de deasupra mea (ultimul etaj) nu mai locuieste in apartament, si toata iarna a lasat geamurile apartamentului ... (vezi toată discuția)