avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contestare in instanta a deciziei de desfacere a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contestare in instanta a deciziei de desfacere a contractului de munca

Daca depun in instanta o contestatie la decizia de desfacere a contractului de munca si, sa presupunem, ca nu o sa am castig de cauza, care sunt consecintele? Va trebui sa platesc cheltuieli de judecata sau alte taxe?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:15, 16 Decembrie 2011
Potrivit art. 270 din Codul muncii cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă sunt scutite de taxa judiciară de timbru şi de timbrul judiciar.
In cazul in care pierdeti procesul decizia de incetare a contractului individual de munca ramane valabila.
cheltuielile de judecata sunt incluse in taxa de timbru? Daca pierd in instanta risc sa platesc ceva?Nu imi permit sa suport nici o cheltuiala si din cauza asta ezit sa dau in judecata firma la care am lucrat, desi consider ca a fost concediere abuziva, fiind incalcat CCM.
1. Institutiile statului au matrasit si CCM, daca doriti sa cititi am si eu o problema ca nu respecta CCM:

www.avocatnet.ro/content/for...

Asa ca nu este clar acum daca o sa aiba vreo importanta sesizarea dvs relativ la CCM.
Incercati sa gasit sii alte argumente fiindca drepturi aveti o groaza teoretic si as paria ca v-a incalcat si altele, chiar in procedura de concediere

2. Din cate stiu, cel care pierde procesul plateste cheltuielile de judecata daca celalalt le cere (instanta nu are voie sa acorde mai mult sau mai putin decat ce i se cere din cate stiu).
Insa daca n-aveti bani, nu vi se poate reprosa ca nu puteti plati si nu faceti inchisoare pentru asta, desi s-ar putea sa vina cu un executor dupa dvs si sa va urmareasca pentru cand va mai angajati in acest sens. Daca n-aveti venit, scoateti o adeverinta de la ANAF ca n-aveti venit, si impreuna cu adeverinta de venit faceti o cerere pentru suportul cheltuielilor judiciare in materie civila pentru avocatul dvs si altele
Ordonanţă de urgenţă nr. 51 din 21/04/2008
Puteti face cerere fara sa specificati legea, fiindca nici ei nu se pot scuza de necunoasterea legii cum nici dvs nu puteti (desi e mai bine s-o specificati fiindca nu puteti fi sigura ca ei o cunosc).

Va sfatuiesc pentru a nu pierde atunci, sa adaugati orice incalcare a legii de catre angajator in chemarea in judecata drept cerere, daune materiale, si daca ilegalitatile angajatorului n-au provocat daune materiale (greu de crezut), cereti o suma simbolica drept daune morale pe care instantei nu-i va fi rusine s-o acorde (fiindca de obicei nu acorda daune morale), sa zicem 100 lei maxim. Daca castigati orice cerere din chemarea de judecata se cheama ca ati castigat procesul si nu mai sunteti obligata sa platiti cheltuielile de judecata ale partii adverse.
Daca tot nu castigati, faceti recurs in 10 zile de la comunicarea verdictului de fond si cereti suspendarea hotararii judecatoresti de fond pana la pronuntarea instantei de recurs, si recursului faceti-i contestatii (daca va pricepeti ce sa reprosati instantei de recurs). Se poate ajunge la 3 ani de judecata lejer in Romania, timp in care va sfatuiesc sa va schimbati cetatenia si sa plecati din Romania fiindca se scufunda :wave:



P.S.

Mai intai au matrasit sindicatele, apoi codul muncii (inca nu de tot), acum CCM, "reprezentantii salariatilor" sunt angajatii cui sunt, nu a salariatilor deci..., plangerile legate de hartuire si discriminare n-au nici o valoare in Romania (experienta proprie), in raporturi de munca desi reprezentantii angajatorilor si angajatorii comit infractiuni organele de cercetare penala nu se baga.

Mai are vreun sens sa nu muncim la negru?
Ultima modificare: Miercuri, 14 Decembrie 2011
masayoshi, utilizator
clarisol a scris:

cheltuielile de judecata sunt incluse in taxa de timbru? Daca pierd in instanta risc sa platesc ceva?Nu imi permit sa suport nici o cheltuiala si din cauza asta ezit sa dau in judecata firma la care am lucrat, desi consider ca a fost concediere abuziva, fiind incalcat CCM.


Cheltuielile de judecata nu sunt incluse in taxa de timbru , ci invers taxele de timbru sunt incluse in cheltuielile de judecata. In litigile de munca nu se platesc taxe judiciare.

Daca pierdeti litigiul riscati sa platiti cheltuieli de judecata partii adverse.
Cat de mari pot fi aceste cheltuieli? Daca puteti sa-mi spuneti un minim si un maxim cat as putea plati?

Alte discuții în legătură

Contestatie decizie concediere docatalin docatalin Buna ziua, am lucrat la o societate comerciala in calitate de manager zona iar aceasta m-a concediat pe motive neimputabile mie. Am introdus contestatie la ... (vezi toată discuția)
Pot chema in judecata cu rezerva de a cere daunele pe cale separata? eusaisapte eusaisapte Am observat cazuri in care s-au formulat chemari in judecata in care daunele materiale, sau morale dupa caz, s-au cerut cu rezerva de a le cere pe cale ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata aurah aurah buna ziua, parintii mei au fost chemati in instanta pt faptul ca au construit pe un teren care nu este proprietatea lor!in chemarea in instanta, scrie ca ... (vezi toată discuția)