avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pot chema in judecata cu rezerva de a cere daunele pe ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Pot chema in judecata cu rezerva de a cere daunele pe cale separata?

Am observat cazuri in care s-au formulat chemari in judecata in care daunele materiale, sau morale dupa caz, s-au cerut cu rezerva de a le cere pe cale separata. Un avocat angajat de mine chiar a optat sa nu ceara cheltuieli de judecata spunandu-mi ca le va cere pe cale separata dupa ce trece termenul caii de atac al solutiei castigate

As dori sa chem in judecata cu rezerva de a cere daunele pe cale separata evident pentru a nu plati degeaba taxele in caz ca pierd desi previzibil ar trebui sa castig conform legii, si ma intreb daca e posibil sa formulez astfel chemarea in judecata, sa castig in principiu, si sa cer daunele pe cale separata?

Altfel, as putea cere daunele morale fiindca conform unei decizii a Curtii Constitutionale acestea sunt scutite de taxe, si daunele materiale pe cale separata

Oricum consider ca taxele judiciare ar trebui platite la sfarsitul procesului nu inainte, fiindca ingradesc accesul la justitie, art. 21 din CR, dar e dificil sa faci sa ajunga o exceptie de neconstitutionalitate la CC

Ce parere aveti?
Ultima modificare: Vineri, 30 Octombrie 2015
eusaisapte, utilizator
Cel mai recent răspuns: eusaisapte , utilizator 16:09, 3 Noiembrie 2015
Puteti formula mai intai cerere ptr.daune morale care sunt scutite de taxe judiciare de timbru si apoi, cerere ptr.daune materiale care le veti timbra la valoare.In opinia mea,plata anticipata a taxelor judidicare de timbru nu reprezinta o ingradire la accesul liber la justitie, dar pueti incerca la CCR.
Multumesc.

P.S. Taxele judiciare ingradesc accesul la justitie nu doar prin valoare, ci si prin faptul ca complica lucrurile, adica iti trebuie avocat daca nu stii cat ai de plata si ce ai de facut. Am observat in instanta de judecata lume de la tara care habar n-avea ce sa faca in sala de judecata, pur si simplu discutau cu judecatorul. Norocul lor era ca se aflau in penal...

Daca in practica ca rezultat al solicitarii de taxe judiciare, justitiabilul nu ajunge sa aiba o hotarare judecatoreasca, se cheama ca i s-a ingradit accesul la justitie. Principiul necunoasterii legii nu poate fi interpretat in scopul privarii persoanei de drepturile fundamentale, ori lumea pur si simplu nu stie ca poate face o cerere de ajutor public judiciar, nu stie OUG 80/2013 s.a.m.d. Nu vad nici un motiv ca taxele sa se achite dupa hotararea judecatoreasca si nu inainte...
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2015
eusaisapte, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt taxele judiciare de timbru pentru daunele materiale și morale? Decebal58 Decebal58 Daca se solicita, daune morale si materiale, se plateste vreo taxa? Care este valoarea acesteia? (vezi toată discuția)
Plata taxa de timbru la inceput neconstitutionala? masayoshi masayoshi Constitutia prevede ca nici o lege nu poate impiedica accesul cetateanului la justitie, atunci cum este plata taxei de timbru constitutionala la inceputul ... (vezi toată discuția)
Daune civile in cadrul procesului penal cezarad cezarad Am o intrebare. Intr-un dosar de ucidere din culpa, se poate promova separat cerere de chemare in judecata pentru obtinerea daunelor morale si materiale? Este ... (vezi toată discuția)