buna ziua, parintii mei au fost chemati in instanta pt faptul ca au construit pe un teren care nu este proprietatea lor!in chemarea in instanta, scrie ca trebuie sa plateasca cheltuielile de judecata!Ce inseamna, si cat ar ajunge aceste cheltuieli.Multumesc
Reglementarea de principiu, prevăzută prin art. 453 din Codul de procedură civilă spune că partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părţii care a câştigat, să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată.
Partea care pretinde cheltuieli de judecată trebuie să facă, în condiţiile legii, dovada existenţei şi întinderii lor, cel mai târziu la data închiderii dezbaterilor asupra fondului cauzei, astfel încât cel care a pierdut să ştie la ce să se aştepte. Partea care a pierdut procesul, tocmai din această cauză, se află în situaţia denumită în procedura civilă drept « culpă procesuală », culpă care nu se suprapune cu reaua-credinţă a părţii, fiind indiferent, sub aspectul cheltuielilor de judecată, atitudinea procesuală a celui care a pierdut procesul. Buna-credinţă a părţii care a pierdut procesul nu justifică exonerarea ei de plata cheltuielilor de judecată. Din acest punct de vedere, între partea care a obţinut câştig de cauză, dreptul ei fiind recunoscut prin hotărâre, şi partea care acceptă judecata şi pierde procesul, riscul acestei situaţii trebuie să fie suportat de această din urmă parte care, prin comportamentul său, chiar dacă nu a fost de rea-credinţă, a obligat pe partea potrivnică câştigătoare să angajeze cheltuielile din proces.
Acestea constau în taxele judiciare de timbru şi timbrul judiciar, onorariile avocaţilor, ale experţilor şi ale specialiştilor, sumele cuvenite martorilor pentru deplasare şi pierderile cauzate de necesitatea prezenţei la proces, cheltuielile de transport şi, dacă este cazul, de cazare, precum şi orice alte cheltuieli necesare pentru buna desfăşurare a procesului. Cu alte cuvinte, cheltuielile de judecată sunt acelea efectuate pentru derularea litigiului principal, aflat pe rolul instanţei. Astfel, aceste cheltuieli au caracter accesoriu, acordarea acestora depinzând de rezultatul capătului de cerere principal.
OUG nr.80/2013 a desfiintat timbrul judiciar,exista doar taxa judiciara de timbru,desigur si onorariile avocatilor, ale expertilor,taxele judiciare de timbru se calculeaza conf.OUG nr.80/2013 privind taxele judiciare de timbru.
Multumesc tare mult!as mai avea o intrebare:Cum se procedeaza in cazul in care paratul este chemat in instanta, insa el este de acord cu cerintele care i s-au impus in intampinare!trebuie sa isi mai ia avocat?se poate prezenta fara avocat?cum este procedura?mai trebuie sa plateasca cheltuielile de judecata?
Cheltuieli de judecata
aditz
Buna ziua! Am si eu o intrebare. La cat se ridica cheltuielile de judecata in cazul unui proces intentat de angajator angajatului pentru recuperarea unor ... (vezi toată discuția)