avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cheltuieli de judecata

Buna ziua! Am si eu o intrebare. La cat se ridica cheltuielile de judecata in cazul unui proces intentat de angajator angajatului pentru recuperarea unor minusuri in gestiunei? Ar trebui achitat si onorariul avocatului angajatului?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:54, 25 Iunie 2008
Buna ziua,
daca angajatorul prezinta in instanta cu titlu de cheltuiala de judecata chitanta - factura de la avocat si dvs trebuie sa achitati cheltuielile de judecata, atunci o veti plati si pe aceasta.
Cheltuielile de judecată reprezintă sumele de bani pe care trebuie să le suporte părţile în legătură cu activitatea lor procesuală şi se compun din:
- taxele judiciare de timbru şi timbrul judiciar;
- sumele cheltuite pentru administrarea probelor;
- sumele cheltuite pentru deplasarea părţilor şi martorilor la instanţă, eventual şi cazarea lor;
- onorariile avocaţilor şi experţilor;
- sumele plătite pentru deplasarea instanţei cu ocazia cercetării locale;
- salariul cuvenit părţilor sau martorilor pentru ziua când s-au deplasat la instanţă şi pe care nu l-au încasat de la locul de muncă.

În art.274 alin.1 C.proc.civ. este consacrat principiul suportării cheltuielilor de judecată de către partea care a pierdut procesul. Potrivit textului, partea care cade în pretenţii va fi obligată la cerere, să plătească cheltuielile de judecată. Prin urmare, la baza acordării cheltuielilor de judecată stă culpa procesuală a părţii care a pierdut procesul.
Multumesc pentru raspuns! v-as ruga sa-mi spuneti o suma mai exacta cu privire la cheltuielile de judecata!
Asa cum s-a mai scris, cuantumul cheltuielilor de judecata depinde de : sumele cheltuite pentru deplasarea părţilor şi martorilor la instanţă, eventual şi cazarea lor; onorariile avocaţilor şi experţilor; salariul cuvenit părţilor sau martorilor pentru ziua când s-au deplasat la instanţă şi pe care nu l-au încasat de la locul de muncă etc.

Onorariul avocatului este variabil de la un avocat la altul, nu exisat un onorariu fix pentru toti avocatii. prin urmare, nu cred ca este posibil a se stabili o suma exacta de plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire..... lia19 lia19 Inainte de a deceda tatal meu a avut datorii la intretinere si ca urmare a acestui lucru Asociatia de Locatari l-a dat in judecata.Tatal meu a decedat la ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie concediere docatalin docatalin Buna ziua, am lucrat la o societate comerciala in calitate de manager zona iar aceasta m-a concediat pe motive neimputabile mie. Am introdus contestatie la ... (vezi toată discuția)
Solicitarea unor daune de la angajator adrian28051980 adrian28051980 Buna ziua! Am lucrat pentru o firma timp de 1 an si 6 luni , dar nu am avut CM decat dupa 6 luni , mai mult nu am avut drept la concediu pentru perioada ... (vezi toată discuția)