Inainte de a deceda tatal meu a avut datorii la intretinere si ca urmare a acestui lucru Asociatia de Locatari l-a dat in judecata.Tatal meu a decedat la sfarsitul lunii aprilie.Eu pana la 15 mai am achitat toate datoriile la intretinere.Ce este surprinzator este ca dupa doua citatii pe care nu le-am onorat am decis astazi sa ma prezint la Judecatorie ,o data cu primirea celei de-a tria citatii.L-am informat pe dl.judecator ca datoriile au fost achitate inca din urma cu trei citatii (primul termen in care eu am fost introdusa drept mostenitoare a fost 16 iunie 2008,deci ulterior achitarii restantelor).Data viitoare am sa prezint chitantele constatatoare.Dar am o nelamurire.Avocata Asociatiei spunea ceva de niste cheltuieli de judecata.Mi-e personal mi se pare ilogic!!!!Ce spuneti de aceasta situatie?
Nu e ilogic si o sa va spun de ce. Dvs. sau tata ati achitat datoria dupa actionarea in judecata. Asadar, asociatia a angajat un avocat care sa ii reprezinte interesele. Dvs. va trebui sa suportati si onorariul acesta, reprezentand cheltuielile de judecata.
judecatorul , potrivit codului de procedura civila , va admite solicitarea avocatei cu privire la acest capat de cerere .
Cheltuielile de judecată reprezintă sumele de bani pe care trebuie să le suporte părţile în legătură cu activitatea lor procesuală şi se compun din:
- taxele judiciare de timbru şi timbrul judiciar;
- sumele cheltuite pentru administrarea probelor;
- sumele cheltuite pentru deplasarea părţilor şi martorilor la instanţă, eventual şi cazarea lor;
- onorariile avocaţilor şi experţilor;
- sumele plătite pentru deplasarea instanţei cu ocazia cercetării locale;
- salariul cuvenit părţilor sau martorilor pentru ziua când s-au deplasat la instanţă şi pe care nu l-au încasat de la locul de muncă.
În art.274 alin.1 C.proc.civ. este consacrat principiul suportării cheltuielilor de judecată de către partea care a pierdut procesul. Potrivit textului, partea care cade în pretenţii va fi obligată la cerere, să plătească cheltuielile de judecată.
Primul termen de judecata a fost fixat inainte de deces sau dupa? Datoriile le-ati achitat inainte sau dupa primul termen de judecata?
Va trebui sa reveniti cu mai multe amanunte.
Exista sanse "sa scapati" de plata cheltuielilor de judecata.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Cheltuieli de judecata
aditz
Buna ziua! Am si eu o intrebare. La cat se ridica cheltuielile de judecata in cazul unui proces intentat de angajator angajatului pentru recuperarea unor ... (vezi toată discuția)