avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Solicitarea unor daune de la angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Solicitarea unor daune de la angajator

Buna ziua! Am lucrat pentru o firma timp de 1 an si 6 luni , dar nu am avut CM decat dupa 6 luni , mai mult nu am avut drept la concediu pentru perioada respectiva.Am plecat de la aceasta firma fara a sta in preaviz intreaga perioada fiindca am fost nevoit sa ma duc la lucru la noua firma , care nu era dispusa sa ma astepte cele 20 de zile.Acum ei nu-mi mai dau banii pentru ultima luna si jumatate pe care le-am lucrat la ei ( ca asa de dadeau banii la noi , cu o luna jumate in urma , adica in 15 ale lunii urmatoare). Daca eu formulez un mail catre conducerea firmei in care solicit drepturile mele banesti pentru acea perioada precum si o alta suma cu titlu de despagubire pentru perioada in care n-am avut CM sau concediu ( nu mi-a fost nici platit ) , in caz contrar urmand sa ma adresez unei instante judecatoresti , precum si Inspectoratului teritorial de munca ( cu dovezi , martori ,etc.) , pot fii acuzat pe urma de santaj sau amenintare? Sau trebuie intai sa deschid actiune in instanta , apoi sa-mi formulez cererea de despagubire? Daca firma e din Bucuresti , iar eu am lucrat pentru punctul de lucru Cluj-Napoca , pot deschide procesul la Cluj?
Cel mai recent răspuns: adrian28051980 , utilizator 23:29, 22 Iunie 2011
Competenta de solutionare a litigiului de munca revine tribunalului in a carei raza teritoriala se afla domiciliul dvs, in calitate de reclamant.
Notificareaprin care solicitati plata drepturilor salariale nu poate fi interpretata ca fiind santaj si amenintare.
Formulati o astfel de notificare, iar in cazul in care angajatorul nu va achita drepturile salariale, formulati actiune in justitie prin care solicitati obligarea angajatorului la plata drepturilor salariale care vi se cuvin, inclusiv indemnizatia pentru concediu de odihna neefectuat. Proba perioadei in care nu ati avut contract o puteti face cu acte semnate de dvs, martori, inregistrari ale cartelelor de acces, etc.
Multumesc mult pentru raspuns.Mai am o intrebare: din informatiile mele , in cazul in care initiez actiune in instanta si castig , cel care pierde procesul ( in speta , angajatorul) plateste cheltuielile de judecata , inclusiv onorariul avocatului meu;este adevarat? O seara placuta va doresc!
Ultima modificare: Marți, 21 Iunie 2011
adrian28051980, utilizator
În art.274 alin.1 C.proc.civ. este consacrat principiul suportării cheltuielilor de judecată de către partea care a pierdut procesul. Potrivit textului, partea care cade în pretenţii va fi obligată la cerere, să plătească cheltuielile de judecată. Prin urmare, la baza acordării cheltuielilor de judecată stă culpa procesuală a părţii care a pierdut procesul . Aceasta va suporta atât cheltuielile făcute de ea, cât şi cele făcute de partea care a câştigat procesul .

Cheltuielile de judecată reprezintă sumele de bani pe care trebuie să le suporte părţile în legătură cu activitatea lor procesuală şi se compun din:
- taxele judiciare de timbru şi timbrul judiciar;
- sumele cheltuite pentru administrarea probelor;
- sumele cheltuite pentru deplasarea părţilor şi martorilor la instanţă, eventual şi cazarea lor;
- onorariile avocaţilor şi experţilor;
- sumele plătite pentru deplasarea instanţei cu ocazia cercetării locale;
- salariul cuvenit părţilor sau martorilor pentru ziua când s-au deplasat la instanţă şi pe care nu l-au încasat de la locul de muncă.
Multumesc mult pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata aditz aditz Buna ziua! Am si eu o intrebare. La cat se ridica cheltuielile de judecata in cazul unui proces intentat de angajator angajatului pentru recuperarea unor ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata Eva57 Eva57 Buna ziua , Va rog sa-mi spuneti quantumul cheltuielilor de judecata care pot pretinse a fii achitate , in cazul unui proces de litigiu de munca intentat ... (vezi toată discuția)
Nelamurire..... lia19 lia19 Inainte de a deceda tatal meu a avut datorii la intretinere si ca urmare a acestui lucru Asociatia de Locatari l-a dat in judecata.Tatal meu a decedat la ... (vezi toată discuția)