Buna ziua ,
Va rog sa-mi spuneti quantumul cheltuielilor de judecata care pot pretinse a fii achitate , in cazul unui proces de litigiu de munca intentat de subsemnata .
Cheltuielile de judecata nu se confunda cu daunele. In concluzie cheltuielile de judecata trebuiesc sustinute, dovedite cu inscrisuri(chitante, contracte). Daca ati platit un avocat cheltuielile sunt acele plati la care se adauga taxele de timbru. Dar in litigii de munca nu se percep taxe de timbru. Deci ramane doar onorariu avocat care poate sa fie intre 1000 si 3000 lei, in functie de pretentiile avocatului si de dificultatea cazului.
Cheltuielile de judecata sunt acele chltuieli pe care le vati suporta pentru desfasurarea procesului.
In afara de onorariu avocat (daca veti contracta un avocat) si de taxa de timbru (care nu exista in litigiile de munca), mai pot fi cheltuieli de judecata:
- bilete sau bonuri de transport la instanta in legatura cu procesul
- pret pentru xeorcopierea sau redcatarea unor acte
- onorariile de expert (daca se va face vreo expertiza in cauza)
La cheltuieli de judecata nu se pune (de obicei) problema de cuantum, ci de dovada ca le-ati facut in legatura cu procesul.
Cheltuielile de judecată reprezintă sumele de bani pe care trebuie să le suporte părţile în legătură cu activitatea lor procesuală şi se pot compune din:
- taxele judiciare de timbru şi timbrul judiciar;
- sumele cheltuite pentru administrarea probelor;
- sumele cheltuite pentru deplasarea părţilor şi martorilor la instanţă, eventual şi cazarea lor;
- onorariile avocaţilor şi experţilor;
- sumele plătite pentru deplasarea instanţei cu ocazia cercetării locale;
- salariul cuvenit părţilor sau martorilor pentru ziua când s-au deplasat la instanţă şi pe care nu l-au încasat de la locul de muncă.
Cheltuieli de judecata
aditz
Buna ziua! Am si eu o intrebare. La cat se ridica cheltuielile de judecata in cazul unui proces intentat de angajator angajatului pentru recuperarea unor ... (vezi toată discuția)