Am tot citit despre acest drept al femeilor care au nascut dar nu prea m-am lamurit.
Eu sunt angajata la o firma particulara, angajatorul refuza sa plateasca acest drept justificand ca nu exista asa ceva la ei pentru ca sunt particulari. Maine ma voi duce sa obtin un refuz in scris si apoi trec pe la ITM.
Intrebarea mea este urmatoarea:
- este posibil acest lucru adica ca salariul acesta sa nu fie cuprins in CIM (eu m-am uitat pe ce am semnat si este un contract clasic de angajare - cuprinde nr de ore lucrate, salarizarea, etc)- din cate stiu eu acest drept este stabilit prin lege si nu se poate refuza fie ca e specificat fie ca nu in CIM, vine de la sine prin lege.
- daca in cele din urma am acest drept in ciuda faptului ca este sau nu specificat in CIM cum procedez daca se refuza in continuare plata lui.
- cum pot fi sigura daca mi-l platesc ca este suma corecta (majoritatea avem un sal pe CM si altceva in mana)
- in ultima masura cum se procedeaza pentru a-i da in judecata, ce acte, dovezi si cat dureaza.
Ajutorul de nastere nu mai este obligatoriu pentru angajatorii din sectorul privat decat daca este prevazut in ccm aplicabil acestuia , in c.i.m. sau in reg.intern al angajatorului ... in lipsa unor astfel de prevederi ramane doar la latitudinea acestuia daca vi-l acorda sau nu.
ok, atunci cum pot dovedi ca toti angajatii lucreaza la negru adica una e pe cartea de munca si una e in mana, se lucreaza de luni pana luni de la 7 dim pana la 10 seara cateodata si mai mult?
Nu trebuie sa dovediti dvs asa ceva .. puteti face o sesizare - online, depunere prin posta sau la registratura - fie la Inspectia Muncii , fie la ITM.
Demisie
balazszsuzsa
Nu mai doresc sa lucrezi la o anumita firma, pentru ca se lucreaza in ture, si de noapte si nu mai rezist.Am plcat de pe o zi pe alta, ce se poate intampla, ce ... (vezi toată discuția)