Formula de calcul sau modalitatea de determinare a costurilor ce revin pentru caldura unui apartament debransat, provenita de la tevile ( de caldura, ale vecinilor, colocatarilor, bransati la reteaua centralizata) care traverseaza incaperile acestuia. Procedura. Temei legal.
Buna ziua,
As avea si eu aceeasi intrebare: cum se imparte factura la caldura intre apartamentele bransate si cele debransate? Mentionez ca la apartamentele ramase bransate nu sunt montate repartitoare de caldura (in fiecare apartament). Exista doar un ceas la subsol care inregistraza caldura totala utilizata pentru tot blocul? Cat trebuie sa plateasca cei debransati si cat trebuie sa plateasca cei bransati? Cum este influentat calculul de faptul ca unii din cei debransati au izolat tevile de caldura?
Multumesc,
In primul rand trebuie sa va spun ca prin Legea 325/2006 contorizarea la nivel de apartament este obligatorie si ANRSC a emis un Ordin 343/2010 prin care reglementeaza felul in care se face repartizarea caldurii intre apartamente.
In acest caz calculul cuprinde si partea comuna din spatiile comune si de pe tevile verticale.
De asemenea trebuie sa va spun ca ANRSC a emis in Ordinul 233/2004 care prevedea ca in acele apartamente in care tevile sunt izolate de asa maniera incat diferenta intre temperatura peretelui izolator si restul incaperii sa nu fie mai mare de 0,5 grade C sa nu suporte cota de caldura pe aceste tevi.
Ulterior acest articol din Ordin, impreuna cu altele a fost abrogat prin Ordinul 255/2006, obligand in acest fel apartamentele cu tevi izolate sa plateasca cota-parte din caldura de la tevile verticale.
Asadar blocurile care nu au repartitoare nu au niciun fel de legislatie dupa care sa-si calculeze caldura pe spatiile comune.
Ar fi totusi doua metode pentru repartizarea facturii intre apartamentele aceleiasi scari:
- metoda mai judicioasa prin care se decide la nivel de asociatie sa se faca inventarul intregului sistem de incalzire din condominiu, luandu-se in considerare coloanele, tevile verticale, caloriferele, deci tot sistemul prin care circula agent termic. In urma acestei inventarieri se recalculeaza cota-parte indiviza a fiecarui apartament deoarece intre timp oamenii si-au schimbat caloriferele cu altele mai puternice si le-au inmultit, si-au schimbat configuratia apartamentelor si vechea cota-parte indiviza nu mai corespunde realitatii.
Cu acest prilej se poate calcula si proportia de suprafata echivalent termica intre partea comuna si partea individuala (calorifere) pe intreaga scara.
Aceasta inventariere ar aduce la zi proportia adevarata intre toate apartamentele pe de o parte si apartamente si partea comuna pe de alta parte, iar repartizarea ar fi mai corect facuta.
- metoda arbitrara si mai usor de aplicat, dar care poarta in ea o aproximare mai mult ca sigur incorecta este aceea de a se stabili de comun acord al tuturor proprietarilor un procent afectat proprietatii comune, ceva intre 10% si 30%. Aceasta metoda insa poate fi oricand si de catre oricine contestata si n-ar exista nici macar o baza tehnica cu care sa se poata demonstra ca acest calcul ar fi corect.
In primul rand, multumesc pentru raspunsul prompt.
Tocmai prima metoda propusa de dvs. (inventarul intregului sistem de incalzire din condominiu), care presupun ca inseamna stabilirea SET-ului pentru fiecare apartament si pentru partile comune, incercam sa o aplicam si la asociatia noastra, cu ajutorul celor de la RADET Bucuresti.
Mentionez ca eu fac parte din cei cu apartamente inca legate la sistemul central de incalzire.
As avea doua intrebari complementare:
1. este posibil ca ceilalti locatari, din apartamentele debransate si care au centrale termice, sa refuze acest inventar pentru stabilirea SET. Daca da, e ceva de facut?
2. cum e si normal, SET la cei debransati depinde de faptul daca au sau nu izolate coloanele de caldura. Din pacate la noi e posibil ca unii proprietari sa izoleze temporar, astfel incat sa le rezulte un SET mai mic si apoi sa dez-izoleze. Din cate stiu, izolaţia termică poate fi acceptată numai dacă:
a. au fost respectate condiţiile tehnice de execuţie, este asigurată stabilitatea materialelor izolatoare pe conducte astfel încât să poată asigura o etanşeitate bună şi să nu poată fi demontata;
b. există fişă tehnică/certificat de conformitate pentru materialul folosit certificate (semnate si stampilate) de producator/furnizor, din care să reiasă valorile conductivităţii termice care trebuie sa fie mai mica de 0,045W/mK prevăzute în reglementările tehnice în vigoare;
c. sunt aplicate elementele de sigilare.
Sunt aceste 3 conditii trecute in vreo lege?
Toate conditiile imi par importante, mai ales cea cu privire la elemtele de sigilare.
Decizia de inventariere trebuie sa o ia comitetul executiv, decizie perfect legala, si care inventariere o poate face cu specialistii RADET sau cu alta firma autorizata ANRSC.
Atunci cand ii veti contacta acestia va vor da toate justificarile legale pro si contra si detaliile tehnice.
Nu trebuie sa vrea sau sa nu vrea cineva dintre locatari. Este o chestiune de organizare si punere la punct prin recalculare a cotei-parti pentru repartizarea justa a facturii de caldura.