avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... amenda
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

amenda

In cazul in care intr-un dosar penal, o persoana fizica a fost amendata cu suma de 1000 Ron, aceasta poate cere reesalonarea platii amenzii ( in mai multe transe lunare). Mentinez ca persoana beneficiaza de o pensie de 400 Ron.
Daca da:
1. Unde se va adresa cu cererea?
2. Care este temeiul legal?
Va multumim
Potrivit aArt. 425 cod procedura penala, persoana condamnata la pedeapsa amenzii este obligata sa depuna recipisa de plata integrala a amenzii la instanta de executare, in termen de 3 luni de la ramanerea definitiva a hotararii.Cand cel condamnat se gaseste in imposibilitate de a achita integral amenda in termenul prevazut in alineatul precedent, instanta de executare, la cererea condamnatului, poate dispune esalonarea platii amenzii, pe cel mult 2 ani in rate lunare. Cererea se adreseaza judecatoriei care a pronuntat hotarirea ca instanta de executare
In speta, este vorba despre o ordonanta a procurorului de neincepere a urmaririi penale. Tot judecatoria este competenta?
Va multumesc pentru rspuns
In conditiile legii, procurorul poate sa nu exercite actiunea penala dispunand, dupa caz, neurmarirea (neinceperea urmaririi penale – art. 228 alin. 6) ori netrimiterea in judecata (clasarea, incetarea urmaririi penale sau scoaterea de sub urmarire penala – art. 11 alin. 1 pct. 1 lit. a); art. 243 alin. 2 si art. 249 alin. 2).
Aceste solutii prin care procurorul pune capat procesului penal, in prima sa faza, pot fi contestate de catre partea vatamata sau orice persoana ale carei interese legitime au fost vatamate, in termen de 20 zile de la primirea comunicarii, prin plangere adresata conducatorului parchetului ori procurorului ierarhic superior (art. 278 alin. 2 si 3).
Numai dupa parcurgerea acestei proceduri interne, prealabile si obligatorii, in cadrul careia procurorul ierarhic superior a mentinut total sau partial rezolutiile sau ordonantele procurorului ierarhic inferior de neurmarire ori netrimitere in judecata sau nu a solutionat plangerea in termenul legal, persoana ale carei interese legitime sunt lezate are posibilitatea/abilitatea/facultatea de a le supune si controlului instantei de judecata in cadrul procedurii reglementate de Codul de procedura penala, prin formularea unei noi plangeri, adresate acesteia, ce va constitui actul de sesizare (art. 278/1 alin. 9).
Multumesc pentru raspuns.
Insa, in acest caz persoana a facut plangere si la prim-procuror care a pastrat rezolutia procurorului de caz, in sensul ca a mentinut acea amenda.
Aceasta persoana a facut cerere la Ministerul Finantelor ( Administratia Financiara din orasul de domiciliu) si a cerut sa i se aprobe sa plateasca amenda in rate.
Finantele nu i-au dat nici un raspuns, ba chiar mai mult i-au trimis somatie si au inceput sa calculeze penalitati. Dupa ce am intrebat pe acest forum, aflu ca Judecatoria era cea care putea sa-i acorde esalonarea amenzii. Intrebare: Sa faca contestatie la executare?
Mai poate sa faca cerere la Judecatorie si sa ceara esalonarea platii amenzii?
Mii de multumiri
buna ziua . Doresc sa stiu daca o amenda penala de 500 ron care este achitata la data de 1 august 2008 se prescrie si dupa termen de 1 an.Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 7 Noiembrie 2008
inabledea, utilizator

Alte discuții în legătură

Se da urmatoarea speta... andrei_pap87 andrei_pap87 X face plangere penala impotriva inspectorului Y ptr: - purtare abuziva (art.250 C.penal) - amenintare (art.193 C.penal) - lovire (art.180 ... (vezi toată discuția)
Raspuns parchet dodorel62 dodorel62 Am facut o plangere la parchet pentru o persoana,acesta a trimes sesizarea mea la politie pentru cercetare,mi sa luat declaratie la politie si nu am renuntat ... (vezi toată discuția)
Contestarea solutiei de nup data de catre procurorul de caz martalogu1971 martalogu1971 Care este procedura in cazul solutiei de NUP? Se poate face contestatie la instanta fara a trece prin etapa prim-procurorului ? (vezi toată discuția)