avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Calcul CO salarizare în acord
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Calcul CO salarizare în acord

Stimaţi utilizatori,

În cazul în care avem salarizare în acord, iar salariul de încadrare se împarte pentru 2008 la 170, pentru a obţine un tarif orar, în funcţie de care se calculează drepturile din lună, ce se întâmplă cu calculul concediului de odihnă?

De exemplu, la un salariu de 700 de lei, în septembrie, cum calculez indemnizaţia pentru o zi de concediu, raportând la numărul de zile lucrătoare, cum spune legea, din lună sau ca medie pe 3 luni în urmă sau raportând la 170 şi înmulţind cu 8?

700/170*8=32.94
700/22=31.82
700*3/65=32.31
Cel mai recent răspuns: macovei_m , utilizator 19:37, 17 Martie 2009
Mulţumesc pentru răspunsuri!
Suntem angajati, eu si inca 8 colegi, la o societate "mare" la care se aplica salarizarea in acord individual intr-una dintre multele sectii. In anul 2006, pana in luna octombrie, toti angajatii din aceasta sectie am primit concediul de odihna calculat ca o medie a veniturilor (salar de baza + acord) din ultimele 3 luni. Din luna octombrie ni s-a schimbat programul de contabilitate si am descoperit cu stupoare ca nu se mai ia in calcul adaosul de acord la stabilirea indemnizatiei de concediu. De atunci au inceput problemele (dorinta de retragere a sumelor acordate in plus pana in luna octombrie, procese, etc.).
Concret, am descoperit ca sunt 2 "norme" legislative, Codul Muncii si Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, care nu exprima clar cum se calculeaza indemnizatia de concediu, ambele fiind luate in considerare la intocmirea CCM la nivel de ramura.
Astfel, Codul Muncii prevede la Art. 145. - ″(1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
(2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.″ (O.U.G. nr. 65/2005)
,
iar Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 prevede la Art. 59. - (1) Pe durata concediului de odihna, salariatii vor primi o indemnizatie ce reprezinta media zilnica a veniturilor din ultimele trei luni anterioare lunii in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
(2) Indemnizatia de concediu nu poate fi mai mica decat salariul de baza, sporul de vechime si indemnizatia pentru functia de conducere, luate impreuna, corespunzator numarului de zile de concediu.


Pentru cei care lucram in acord individual este cert mai avantajoasa aceasta varianta de calcul a indemnizatiei de concediu, cea confom Contractului colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010. Iar daca mai luam in calcul si Art. 8. - (1) Drepturile salariatilor prevazute in prezentul contract colectiv de munca nu pot sa reprezinte cauza reducerii altor drepturi colective sau individuale care au fost stabilite prin contractele colective de munca incheiate la nivel de ramura, grupuri de unitati si unitati inaintea incheierii Contractului colectiv de munca unic la nivel national., ne sustinem punctul nostru de vedere ca in calculul indemnizatiei sa intre si adaosul de acord, asa cum acest adoas apare si la calcul punctului de pensie si este impozitat ca orice venit. Va rugam sa aveti amabilitatea sa ne ajutati cu orice (legi, cazuri, spete, etc) ne-ar putea sustine punctul nostru de vedere. Va multumim.

macovei_m:
De ce postati aceeasi intrebare in doua topicuri?
Imi cer scuze. Voi continua doar pe celalalt topic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

calculul indemnizatiei de concediu mihialescu mioara mihialescu mioara Cum se calculeaza indemnizatia de concediu la o societate comerciala, pentru un salariat care lucreaza in program inegal de lucru si care are specificat in ... (vezi toată discuția)
Concediile de odihna cvv1974 cvv1974 cum sunt calculate concediile de odihna la ura actuala si ce anume e luat in calcul? (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu de odihna Hildegarde Hildegarde Buna ziua am o nelamuriere . IN regulamentul intern al societatii unde lucrez sunt specificate urmatoarele : (1) Pentru perioada concediului de odihna ... (vezi toată discuția)