detin apartament de 2 camere si sunt debransat avand centrala proprie de apatament
pe luna in curs (facturi octombrie,intretinere afisata in noiembrie) sunt mentionat cu cheltuieli pentru apa calda (aproape c/val, 1mc) si cheltuieli pentru caldura de 25% din cheltuielile pe care le platesc apartamentele (cu suprafata similara) care nu au centrala
mentionez ca in bloc nu sunt montate repartitoare si pe scara blocului nu exista nici un fel de incalzire (nu sunt calorifere)
am verificat si la alte blocuri din zona dar pentru cei cu centrala de apartament nu am vazut ca sunt calculate cheltuieli pentru apa calda (mi se pare logic pentru ca cei cu centrala prepara apa calda independent prin utilizare de apa rece)
iar cheltuieli cu caldura (in situatia cand pe scara sunt calorifere) reprezinta 10 % din ce mi s-a calculat mie
locatia este in vitan (mall vitan) si blocurile cu care m-am comparat sunt de aceeasi factura (adica similare ca si constructie)X-(
am inteles, este perfect
pe mine procentul ma deranjeaza si faptul ca in locatii similare procentul este altul
nu stiu care sunt prevederile legale
nu ati facut comentarii privind apa calda (aproape 1mc) pe care ma obliga sa o platesc
vreau sa stiu care sunt prevederile din lega
Despre AC (apa calda)
Repartizarea diferentelor rezultate intre consumul facturat si consumul declarat de proprietari se face pe baza unui Regulament intern al asociatiei.
Ca parere personala, cred ca ar fi trebuit sa fiti trecut la aceasta diferenta (numai pentru AC) cu o cantitate mai mica de apa, avand in vedere consumul de AC la curatenia scarilor, holurilor.
Deci ceva ar trebui sa platiti, dar nu cat un apartament similar cu al dv. fara CT.
Despre caldura
Neavand repartitoare in apartamente pe scara dv., repartizarea caldurii la comun se face arbitrar, printr-o hotarare a AG sau decizie a comitetului executiv..... si asa s-a ajuns la acest 25%, fara un temei tehnic.
Daca s-ar face inventarierea sistemului de incalzire de pe scara dv., inventariere facuta de o firma autorizata in calcul caldura contra cost, atunci poate s-ar vedea daca este justificat acest 25%, daca este mai mic sau mai mare...
Sa stiti ca si acel 10% de la blocul cu care faceti comparatia, daca nu este contorizat la nivel de apartament este tot empiric pus acolo, ca si 25% al dv.
Este in acest caz, al condominiilor necontorizate la nivel de apartament, o repartizare a facturii pentru partile comune facuta cu mult subiectivism in functie de interese personale, de cine e mai tare-n gura sau pur si simplu "la plesneala". Nimic calculat, nimic tehnic.
Solutia ar fi aceasta inventariere care ar scoate la iveala procentul adevarat
va multumesc
intamplator fac parte din comitetul asociatiei
nu exista un regulament intern si nici o hotarare a adunarii generale pentru cele semnalate de mine ci administratorul ma abureste cu tot felul de publicatii si extrase din legi, dar din ce mi-am dat seama nu am vazut precizari lamuritoare (referitoare la cele semnalate de mine)
atentie! procentul de aprox 10% de la blocurile vecine reprezinta 10% din ce platesc eu nu din cota de caldura pe care o platesc apartamentele fara centrala din blocul respectiv (procentul din ce platesc cei fara centrala este de aprox. 3%-un apartament de doua camere fara centrala plateste aprox.150 lei caldura iar unul de 4 camere cu centrala aprox. 5 lei- atentie nu sunt repartitoare nici aici)
la mine un apartament similar fara centrala plateste caldura aprox.90 de lei iar eu, cu centrala, platesc 27 de lei numai caldura
am mentionat deja ca pe partile comune nu exista nici un sistem de incalzire (calorifere)
am intentia sa izolez( mansonez) tevile ce trec prin apartament dar asa cum am mentionat initial ma intereseaza sa vad un cadru legal pentru a putea avea o discutie concreta cu administratorul si asociatia
bineinteles ca vreau sa mai fac o precizare: in perioada facturata nu au fost semnalate in bloc nici un fel de defectiuni (pierderi) la apa calda si pentru spalat scara si pubelele nu cred ca se folosesc 15mc de apa calda (scara-asociatia-are 19 apartamente si prin calcul simplu daca eu platesc aproape 1mc de apa calda rezulta pentru toate 19 apartamente aproximativ 15mc pentru pubele si spalat scara!!!)
va multumesc pentru intentia de a ma ajuta (sfatui) dar doresc sa cunosc un cadru legal care sa reglementeze aceasta problema
Pai daca sunteti membru al comitetului executiv, aveti de facut doua lucruri foarte importante pentru corectitudinea calculului la apa si caldura:
Sa decideti in comitet:
1. contorizarea apei de la ghena de gunoi, astfel incat AC utilizata pentru spalat si curatat sa fie impartita corect tuturor apartamentelor, inclusiv celor cu CT, iar restul diferentei intre factura si declaratia locatarilor sa fie suportata numai de cei conectati la sistemul comun de apa calda.
2. Sa chemati o firma de repartitoare, care este abilitata sa faca si inventarierea sistemelor de incalzire in condominii, sa va inventariati sistemul si in baza acestui inventar sa obtineti legal si tehnic acel procent.
Nu va trebuie legislatie pentru asta, e vorba de gospodarirea asociatiei, iar aceste actiuni sunt legale si menite sa corecteze anumite erori ale calculelor administratorului.
Nu trebuie sa permiteti sa va "abureasca", ci sa va spuna clar cu ce legi opereaza.
Intr-o asociatie de proprietari, comitetul executiv (membrii sai) sunt sefii, nu administratorul.