avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Care este durata concediului pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Care este durata concediului pentru cresterea copilului?

Buna ziua,

Am efectuat cele 126 de zile de concediu prenatal si postanal dupa ce am nascut.
Perioada de crestere copil se termina cand copilul implineste un an sau se prelungeste?
Avand in vedere ca am efectuat concediu integral dupa nastere nici o zi de concediu eefectuata inainte de nastere.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:51, 16 Decembrie 2011
1. Era bine daca spuneati data nasterii copilului.

2. Daca copilul este nascut inainte de 01.01.2011 atunci beneficiati de prevederile OUG 148/2005 adica de CCC pana la 2 ani.

3. - Daca copilul este nascut dupa 01.01.2011 atunci beneficiati de prevederile OUG 111/2010 si puteti opta pentru una din variantele de CCC pana la 1 an sau pana la 2 ani.
- Optiunea se face de la inceput si nu mai poate fi modificata pe parcurs.

4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil mihaelacoca mihaelacoca daca am 310 lei salarul net(4 ore pe cartea de munca) pot sa iau indemnizatia de crestere copil?si cat trebuie sa am la ultimul loc de munca (luni,ani)pentru a ... (vezi toată discuția)
Ccc robitza78 robitza78 sunt cadru militar si s-ar putea sa intru in concediu de crestere copil,si vreau sa stiu daca are cineva idee cam cati bani as lua.la noi militarii am inteles ... (vezi toată discuția)
Sunt pfa si am accesat fonduri europene. beneficiez de indemnizatie crestere copil? carnatmaria carnatmaria buna ziua am o neclaritate am deschis un pfa in domeniul agriculturi si am accesat fonduri europene.acum eu lucrez si sunt insarcinata in luna a saptea.pot ... (vezi toată discuția)