avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata partiala

Buna ziua.

Ma numesc Mihaela. Am 57 de ani si 35 de ani vechime. Vreau sa ies la pensie anticipata si vreau sa va intreb cat este penalizarea pe luna pana la pensia definitiva?

Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:54, 23 Decembrie 2011
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
...
Art. 97
(1) Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului lunar al asiguratului se utilizeaza:
a) cuantumul pensiei de invaliditate, in situatia prevazuta la art. 49 alin. (1) lit. a);
...

2. - Asadar la indeplinirea conditiilor pentru pensie de limita de varsta se va lua in calcul si perioada de pensie de invaliditate cu cuantumul acestei pensii.
- Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea cuantumului pensiei de invaliditate la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia anticipata tavi55 tavi55 Am pe mama soacra nascuta in aprilie 1955 si are 36 de ani vechime si e in campul muncii. Poate sa imi spuna cineva daca se incadreaza la pensia anticipata ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata fara penalizare tavi55 tavi55 Am pe mama soacra nascuta in aprilie 1955 si are 36 de ani vechime si e in campul muncii. Poate sa imi spuna cineva daca se incadreaza la pensia anticipata ... (vezi toată discuția)
Pensionare marylin marylin sunt nascuta in ianuarie 1957,lucrez din 01 septembrie1976-fara intrerupere.si as dori sa stiu cand pot iesi la pensie anticipat ,sau definitiv -care sunt ... (vezi toată discuția)