avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Facturare in euro-ajutor
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Facturare in euro-ajutor

Buna. Am o intrebare, o firma din Romania poate sa factureze catre o alta firma din romania in euro?
Va rog daca puteti urgent
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 02:26, 17 Decembrie 2011
Pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii in interiorul tarii, contractate in valuta cu decontare in lei la cursul de schimb din data platii se pot intocmi facturi in valuta, cu conditia evidentierii TVA-ului si in lei. In contractele incheiate intre parti trebuie mentionat daca pentru decontari va fi utilizat cursul de schimb comunicat de BNR sau cursul de schimb al unei banci comerciale.
Este vorba despre o firma de transport care a facturat in euro transportul respectiv pentru o firma din Romania., si a mai facturat in euro pentru persoane fizice din ungaria.
Se poate face lucru asta sau numai in lei?
Daca da cum sa introduc factura?
In iesiri din valuta, sau trebuie calculat in lei?
:offtopic:Interventie moderator:

@sub_bass2002
Va rog sa respectati Regulamentul de postare al mesajelor in forum si nu mai deschideti topicuri cu acelasi continut, la diferite intervale orale. Ati primit raspuns si in celalat topic pe care il voi sterge, copiind raspunsul colegei noastre aici.

Va multumesc!

On topic:

jcarmen a scris:
Data post: Vineri, 16 Decembrie 2011, 21:08

Codul Fiscal art.139^1 alin.2) Dacă elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operaţiuni, alta decât importul de bunuri, se exprimă în valută, cursul de schimb care se aplică este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Naţională a României sau cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectuează decontările, din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operaţiunea în cauză.

In N.M la CF aferent art 139^1 alin 2 . pct 22 alin 2) În contractele încheiate între părţi trebuie menţionat dacă pentru decontări va fi utilizat cursul de schimb al unei bănci comerciale, în caz contrar aplicându-se cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României.
3) Pentru livrări de bunuri sau prestări de servicii în interiorul ţării, contractate în valută cu decontare în lei la cursul de schimb din data plăţii, diferenţele de curs dintre cursul de schimb menţionat în factura întocmită conform alin. (1) şi cursul de schimb utilizat la data încasării nu sunt considerate diferenţe de preţ şi nu se emite o factură în acest sens.
6) Pentru operaţiunile în interiorul ţării, dacă baza impozabilă este stabilită în valută, transformarea în lei se va efectua la cursul din data la care intervine exigibilitatea taxei conform prevederilor art. 134 - 134^2.
7) Prevederile alin. (6) se aplică şi pentru serviciile prestate către persoane stabilite în Comunitate sau în afara Comunităţii, precum şi pentru serviciile achiziţionate de la prestatori stabiliţi în Comunitate sau în afara Comunităţii, precum şi în cazul livrărilor de bunuri care nu au locul în România conform art. 132, efectuate de persoane impozabile stabilite în România, sau al achiziţiilor de bunuri care au locul în România şi pentru care beneficiarul este obligat la plata taxei conform art. 150 alin. (2) - (6) din Codul fiscal."

Tot in CF art 155 alin 5 lit j(
5) Factura cuprinde în mod obligatoriu următoarele informaţii:
j) indicarea cotei de taxă aplicate şi a sumei taxei colectate, exprimate în lei, în funcţie de cotele taxei;
Din Norme Art. 155 al.5 72. (1) Factura prevăzută la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal va fi întocmită în orice limbă oficială a statelor membre ale Uniunii Europene, dar la solicitarea organelor de inspecţie fiscală trebuie asigurată traducerea în limba română. Baza de impozitare poate fi înscrisă în valută, dar, dacă operaţiunea nu este scutită de taxă, suma taxei trebuie înscrisă şi în lei. Pentru înregistrarea în jurnalele de vânzări, baza impozabilă va fi convertită în lei, utilizând cursul de schimb prevăzut la art. 139^1 din Codul fiscal.


Concluzie- se poate factura in valuta dar tva se scrie in lei.
Baza de impozitare in valuta dar tva in lei la cursul BNR sau al bancii de decontare de la momentul exigibilitatii taxei.(art.134-134^2)...diferentele de curs valutar nu sunt considerate diferente de pret si nu se factureaza.Cursul la care se stabileste tva trebuie sa fie stabilit in mod clar in contract.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Decembrie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cursul valutar in facturile fiscale. sdb sdb De exemplu,un client plateste pentru un serviciu o taxa care e stabilita in Euro,plata se face in lei la cursul BNR din penultima zi lucratoare. Trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Facturi externe barbutadddddddddddddd barbutadddddddddddddd Ma poate ajuta cineva spunindu-mi : 1)-,[b]la ce curs valutar [/b]trebuie sa calculez facturile externe platite cash ? : -la cursul valutar ... (vezi toată discuția)
Diferente de curs aveno aveno In cursul lunii primesc o factura dintr-o tara Euro. Plata o fac dupa o zi sau doua de la primire. Diferenta de curs dintre cursul BNR la data facturii si ... (vezi toată discuția)